Region 31.10.2020.

Dodik na sahrani Amfilohija, čeka se potvrda dolaska Vučića

ČITANJE: 2 minute

Episkop budljimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da bi dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sahranu mitropolita Amfilohija bio dobar početak bliskijih odnosa Srbije i Crne Gore.

On je u razgovoru za Borbu, rekao i da je običaj da se na sahranu, ali da je dužan da kaže svoj stav i da blagonaklono gleda na eventualni dolazak Vučića u nedjelju u Podgoricu.

“Pošto predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od kada je na toj visokoj dužnosti, nije posjetio Crnu Goru, mislim da bi njegov dolazak na sahranu mitropolita Amfilohija bio dobar početak novih, bliskijih, nego do sada, i boljih odnosa između Srbije i Crne Gore, što je nasušna potreba i želja naroda iz obje zemlje. Takav je običaj kod nas da se na sahranu ne zove. Jasno je da će sahrana mitropolita Amfilohija biti veliki duhovni i svenarodni događaj, a od strane crkve biće svi rado viđeni i dostojno ispoštovani koji budu došli da se oproste s njim i isprate u bolji svijet ovog novog Božjeg ugodnika”, rekao je Joanikije.

On je rekao da je dolazak na sahranu za sada najavio Milorad Dodik.

“Dolazak na sahranu mitropolita najavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i vodeći političar Republike Srpske. Takođe, na sahranu dolazi patrijarh srpski Irinej, arhijereji Srpske pravoslavne crkve, a doći će ko bude mogao iz pomjesnih crkvi, a svi znate da su dolasci otežani zbog teške situacije sa koronavirusom”, kazao je vladika.

Vučić ide u Podgoricu na sahranu Amfilohiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u nedjelju sahrani mitropolita Amfilohija, pišu “Novosti”, a nezvanično je potvrđeno i za B92.net.

To će biti prvi put da Vučić ide u Crnu Goru, otkako je na visokim pozicijama.

Prethodno je vladika Joanikije kazao da sa na sahranu ne zove, jer je takav običaj, ali da je dužan da kaže svoj stav i da blagonaklono gleda na eventualni dolazak Vučića u Podgorici i istakao da narod to želi.

“Pošto predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od kada je na toj visokoj dužnosti, nije posjetio Crnu Goru, mislim da bi njegov dolazak na sahranu mitropolita Amfilohija bio dobar početak novih, bliskijih, nego do sada, i boljih odnosa između Srbije i Crne Gore što je nasušna potreba i želja naroda iz obje zemlje. Takav je običaj kod nas da se na sahranu ne zove. Jasno je da će sahrana mitropolita Amfilohija biti veliki duhovni i svenarodni događaj, a od strane crkve bit će svi rado viđeni i dostojno ispoštovani koji budu došli da se oproste sa njim isprate u bolji svijet ovog novog Božjeg ugodnika”, rekao je vladika Joanikije.

(N.S/ Banjaluka.net)