Politika 22.03.2016.

Dodik najavio: RS prekida saradnju sa institucijama BiH?

ČITANJE: 1 minuta
dodik
Poslije Dodikovih riječi muk. Komentarišući navodnu istragu protiv njega i njegove porodice, Milorad Dodik je rekao da ima spreman jasan odgovor. Njegovu najavu novog prekida saradnje sa bh. Sudom, Tužilaštvom i Sipom, niko od prozvanih ne želi da komentariše.

Upravo je Sud i Tužilaštvo BiH Dodik označio kao glavna mjesta za, kako kaže, modeliranje političkog sistema u BiH. Istragu koja se vodi protiv njega i njegove porodice nazvao je harangom. Ako ima odgovornosti, kaže, spreman je da odgovara, ali samo pred institucijama Republike Srpske.

-Mi već odavno imamo odluku, napisanu a koju ćemo, ako budemo primorani i usvojiti – da kažemo da se aktivnost Suda i Tužilaštva i Sipe neće provoditi na prostoru Republike Srpske- rekao je predsjednik RS, Milorad Dodik.

Dodik se nada kakvom-takvom dogovoru kroz naredne runde strukturalnog dijalog. Ukoliko ne dođe do bilo kakvih promjena aktiviraće usvajanje odluke o novom prekidu saradnje. Šta konkretno sadrži novi plan zatvaranja vrata za Bh. pravosudne institucije u Srpskoj – u MUP-u za zada nemaju informacije.

-Ja nisam vidio takvu odluku i ne mogu da je komentarišem sada- rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS.

Ukoliko dođe do prekida saradnje ne bi bilo prvi put. Nakon što je, krajem prošle godine, Sipa izuzela dokumentaciju iz opštine Novi Grad, Vlada Srpske je usvojenim zaključcima prekinula svaki oblik saradnje sa Agencijom, Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine. Kasnije su izgladili nesuglasice i potpisali novi sporazum o saradnji.

(ATV)