Dodik: Ne mogu da odbijem kandidaturu za Predsjedništvo BiH

milorad dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je kako se prerano počelo govoriti o njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, ali je istakao da se stvari kreću upravo u tom pravcu.

Gostujući u emisiji “Pošteno” na Federalnoj televiziji, Dodik je ponovio kako će o njegovoj kandidaturi odlučiti organi SNSD-a i da njihovu odluku neće moći odbiti. Kako je naveo, mnogi u SNSD-u smatraju da je njegova kandidatura gotovo izvijesna.

– Dva puta sam imao mandat na mjestu predsjednika RS i po Ustavu se ne mogu ponovo kandidovati. Uobičajeno je da se predsjednik ovako moćne partije kandiduje na jednu od tih pojedinačnih funkcija kako bi povukao partiju ka vrhu. Moja kandidatura će se razmatrati, ali to je još daleko, mada ne bježim od toga. Mnogi u mojoj partiji misle da je to izvjesno i vjerujem da se stvari kreću u tom pravcu – rekao je Dodik.

Ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH Dodik je rekao da će jedna od prvih tema sjednica biti poštivanje Ustava BiH. Naglasio je kako neće dozvoliti zloupotrebu Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH.

Kazao je kako će njegova kancelarija biti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, a da bi sjednicama Predsjedništva BiH mogao prisustvovati putem videolinka.

Istakao je kako je dosta istorije, jer u današnje vrijeme postoji mnogo problema koje treba rješavati i ponovio problem Suda i Tužilaštva BiH, SIPA-e i OSA-e za koju je rekao da je izmakla kontroli.

Naglasio je i kako Srbi ne žele živjeti u nametnutoj BiH, već u onoj koja je u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

– Ja sam za BiH koja je dejtonska i ustavna, a za sve drugo mora postojati dogovor. Da se mene pitalo sastav Savjeta ministara BiH ne bi bio izabran – rekao je Dodik.

Kada su u pitanju promjene Ustava Republike Srpske rekao je da je SNSD napravio prijedlog i da će tražiti konsenzus svih srpskih političkih stranka, te razgovarati s predstavnicima Bošnjaka i Hrvata u RS. Savjet Evrope je tražio da se izbriše stavka o smrtnoj kazni, definisanje glavnog grada i funkcija određenih institucija.

Za referendum je rekao da je to već legitimni instrument u RS, te da mu je žao što nisu imali opšti konsenzus o njemu, ali da otcjepljenje RS nije na dnevnom redu niti jednog organa u RS. Poručio je kako neće biti nikakvih ratnih sukoba i da ljudi trebaju sjediti mirno.

– Naši politički ciljevi nisu vezani za bilo kakav sukob i mislimo da je bilo kakvo pozivanje na rat nerazumno – kazao je.

Ponovio je kako podržava ideju o trećem entitetu, jer smatra da bi to pomoglo stabilnosti BiH.

(Klix)

Sporne naplatne kućice “nestaju” do 20. septembra

Uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice počelo je danas, a pošto je rok za izvođenje radova 45 radnih dana sporni objekti trebalo bi da budu premješteni do 20. septembra.

UHAPŠEN U BRISELU Zatražili izručenje Radinkovića

Ministarstvo pravde BiH zatražilo je od belgijskih vlasti izručenje Nenada Radinkovića (30) iz Laktaša, koji je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je u Banjaluci poginuo Banjalučanin Nikola Đurović (21), potvrđeno je “Nezavisnim”.