Politika 17.01.2024.

Dodik: Ne može da postoji BiH koju Amerikanci žele da nametnu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je Srpska država po svemu i da može da postoji i funkcioniše samostalno, dok BiH koju žele nametnuti Amerikanci ne može da postoji jer nije u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je rekao da je američka ambasada u najnovijem saopštenju opet iznijela niz laži.

On je poručio da je Republika Srpska u potpunosti opredijeljena da sačuva dejtonsku BiH i tu politiku dosljedno vodi od njenog nastanka.

– Prijetnje i nasilje Amerikanaca nikada nisu bili jači, a svoju silu manifestuju političkim procesom koji su preko antiustavnog Suda i Tužilaštva pokrenuli protiv mene. Godinama sam lično izložen njihovom nasilju. Tačnije, prije sedam godina prvi put su krenuli u obračun sa mnom zato što nisam dozvolio da neko ruši ono što piše u Dejtonu i da ga oblikuje onako kako to samo muslimanima odgovara, stvarajući neku unitarnu BiH, koju nikada ne bi prihvatila dva od tri konstitutivna naroda – naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je istakao da ih je “ometao da ruše Republiku Srpsku i da joj umanje prava koja ima po Dejtonu i Ustavu, a sada su pronašli nekog ilegalca pa ismijavaju i samu BiH i sve građane koji ovdje žive”.

– Na kraju kad naprave totalni haos, onda će se povući odavde, kao što su to uradili toliko puta u raznim dijelovima svijeta, gdje smo vidjeli kako se to završilo i ostaviće Bošnjake, koji će opet morati da se dogovaraju sa Srbima i Hrvatima. Bilo bi dobro da to shvate i njihovi predstavnici ako žele da BiH postoji – naglasio je Dodik.