DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim.

Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće.

“Po ovom prikazu se vidi da je vojska dobro organizovana, opremljena i da je pod čvrstom upravom. To nas raduje. Srbija će u vremenu koje dolazi postaje garant za bezbjednost svih Srba gdje god da se nalaze. To je i predsjednik govorio, da se više neće desiti oluja i mi tu čitamo poruke i za našu bezbjednost”, kaže Milorad Dodik za ATV.

“Ono što vojska i policija Srbije ima je najbolje u regionu i usmjereno je miru. Republika Srpska nema nikakve namjere destabilizacije i ugrožavanje mira, ali ima itekako namjeru da se bori za svoj politički status i i svoje političko pravo da određuje način na koji će da živi. Oni koji ne žele da daju tu slobodu oni su spremni da upotrijebe silu. I zbog toga moramo da imamo na umu da se naša policija osposobi i da sa prijateljima razvijamo različite modele saradnje”.

Dodik je komentarisao i sastanak sa premijerom Rusije    

Sastanak sa premijerom Rusije Dodik je okarakterisao kao saradnju u kontinuitetu koju imamo, a da će današnji razgovori biti usmjereni razvoju za pristup gasovodu.

“Mi smo ranije sa Gaspromom potpisali sporazum, predsjednica Republike Srpske i ja. A naravno da smo uslovljeni čekanjem da Srbija to završi. Odnosno da preko Bugarske dođe iz Turske prema Srbije, a onda da dođe i na nas red. To je značajna investicija i bez angažmana ruske strane nećemo moći ništa. Nešto smo riješili oko Bijeljine, ali primarni gasovod mora da pređe Drinu i da se gradi prema Banjaluci”, kaže Dodik i dodaje da će biti i razgovora o rafineriji.

“Ja ću tražiti za Republiku Srpsku i robe iz Republike srpske, postoji neki poseban ili specijalanc status sporazuma koji će se ubrzo potpisati sa Srbijom o slobodnoj trgovini da na neki način i mi imamo od toga korist. Imamo namjeru da proširimo saradnju u oblasti obrazovanja. Određene kompanije iz Rusije već stipendiraju naše studente”.

Dodik poručuje da će tražiti i da se ubrzaju određene investicije.

“Investicija u Zvorniku vezana za komprimirani gas, kako bi se što prije osposobili da dobijemo jeftiniji energent. Razgovaraćemo i o političkoj situaciji, da upoznamo gospodina premijera zbog čega nema vlasti godinu dana. Svakako to nije bez pritisaka vezanih za NATO i našu odlučnost da to ne prihvatimo. Znamo da ne bi bilo moguće kada bi se ANP aktivirao da ne bi mogli računati na podršu i ovo što smo danas vidjeli ovdje, bilo bi samo na razglednici”, kaže Dodik koji poručuje da ne smijemo sebi dozvoliti da granica na Drini bude i granica NATO-a.

(Srna)

DONACIJA VLADE JAPANA: Domu zdravlja u Banjaluci dva ambulantna vozila

Dom zdravlja u Banjaluci dobiće dva nova ambulantna vozila, a sredstva za nabavku, u iznosu od 153.000 KM, donirala je Vlada Japana. Ova donacija treba da bude uručena ove srijede, a u Domu zdravlja kažu da su prošle godine aplicirali za dodjelu grant pomoći prema japanskoj ambasadi u BiH za projekat donacije sredstava za nabavku

Dalibor Tomaš u Upravnom odboru UIO BiH

Vlada Republike Srpske imenovala je Dalibora Tomaša za vršioca dužnosti člana Upravog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH umjesto Miodraga Kudića. Na posljednjoj sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, Kudić je razrješen dužnosti, a odmah zatim imenovan Tomaš. – Dalibor Tomaš, diplomirani ekonomista, imenuje se za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora UIO do okončanja procedure

DODIK: Nije usvojen nikakav dokument kojim se prejudicira članstvo BiH u NATO-u

Srpski član Predsjedništva BiH Miloraf Dodik rekao je danas, osvrćući se na imenovanje Zorana Tegeltija za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvajanje Programa reformi BiH, da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen. – Čak se otvoreno u tok dokumentu kaže da su u pitanju reforme i da one ne prejudiciraju članstvo. Piše da

PRIHVAĆENA ŽALBA ADVOKATA Miloš Ećim ostaje na slobodi

Miloš Ećim, sin bivšeg zamjenika načelnika Centra državne bezbjednosti Republike Srpske Ljubana Ećima, će danas biti pušten na slobodu, zato što je prihvaćena žalba njegovog advokata Dragana Stupara na odluku Osnovnog suda Banjaluka, saznaje Srpskainfo.

REAKCIJE: Vlast i opozicija u RS i FBiH o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević. “Predsjedništvo BiH je usvojilo

PDP OPSJEDNUT RTRS-om: Od metle do jagnjeta

„Predstavnici SDS-a, PDP-a i SRS RS uputili su pismo generalnom direktoru RTRS-a u kome su izrazili nezadovoljstvo dopisom, u kojem je menadžment Јavnog servisa obavijestio narodne poslanike da su instalisanjem programa na internetu omogućena praćenja sjednica NSRS. Ovakvo objašnjenje je u najmanju ruku nekorektno, poručili su predstavnici opozicije koji su zatražili da direktor RTRS-a podnese