DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim.

Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće.

“Po ovom prikazu se vidi da je vojska dobro organizovana, opremljena i da je pod čvrstom upravom. To nas raduje. Srbija će u vremenu koje dolazi postaje garant za bezbjednost svih Srba gdje god da se nalaze. To je i predsjednik govorio, da se više neće desiti oluja i mi tu čitamo poruke i za našu bezbjednost”, kaže Milorad Dodik za ATV.

“Ono što vojska i policija Srbije ima je najbolje u regionu i usmjereno je miru. Republika Srpska nema nikakve namjere destabilizacije i ugrožavanje mira, ali ima itekako namjeru da se bori za svoj politički status i i svoje političko pravo da određuje način na koji će da živi. Oni koji ne žele da daju tu slobodu oni su spremni da upotrijebe silu. I zbog toga moramo da imamo na umu da se naša policija osposobi i da sa prijateljima razvijamo različite modele saradnje”.

Dodik je komentarisao i sastanak sa premijerom Rusije    

Sastanak sa premijerom Rusije Dodik je okarakterisao kao saradnju u kontinuitetu koju imamo, a da će današnji razgovori biti usmjereni razvoju za pristup gasovodu.

“Mi smo ranije sa Gaspromom potpisali sporazum, predsjednica Republike Srpske i ja. A naravno da smo uslovljeni čekanjem da Srbija to završi. Odnosno da preko Bugarske dođe iz Turske prema Srbije, a onda da dođe i na nas red. To je značajna investicija i bez angažmana ruske strane nećemo moći ništa. Nešto smo riješili oko Bijeljine, ali primarni gasovod mora da pređe Drinu i da se gradi prema Banjaluci”, kaže Dodik i dodaje da će biti i razgovora o rafineriji.

“Ja ću tražiti za Republiku Srpsku i robe iz Republike srpske, postoji neki poseban ili specijalanc status sporazuma koji će se ubrzo potpisati sa Srbijom o slobodnoj trgovini da na neki način i mi imamo od toga korist. Imamo namjeru da proširimo saradnju u oblasti obrazovanja. Određene kompanije iz Rusije već stipendiraju naše studente”.

Dodik poručuje da će tražiti i da se ubrzaju određene investicije.

“Investicija u Zvorniku vezana za komprimirani gas, kako bi se što prije osposobili da dobijemo jeftiniji energent. Razgovaraćemo i o političkoj situaciji, da upoznamo gospodina premijera zbog čega nema vlasti godinu dana. Svakako to nije bez pritisaka vezanih za NATO i našu odlučnost da to ne prihvatimo. Znamo da ne bi bilo moguće kada bi se ANP aktivirao da ne bi mogli računati na podršu i ovo što smo danas vidjeli ovdje, bilo bi samo na razglednici”, kaže Dodik koji poručuje da ne smijemo sebi dozvoliti da granica na Drini bude i granica NATO-a.

(Srna)

PREMIJERA: Predstava “Sirano de Beržerak” u Dječjem pozorištu RS

Predstava “Sirano de Beržerak” koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete

LUKAČ: Saradnja MUP-a i EUFOR-a zadovoljavajuća

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i komandant EUFOR-a Rajnhard Trišak ocijenili su danas da je zadovoljavajuća dosadašnja saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i EUFOR-a i izrazili nadu da će takva biti i dalje. Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da je na sastanku u Banjaluci bilo riječi o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj,

21. KOLO PREMIJER LIGE: FK Borac dočekuje FK Sarajevo

Utakmica 21. kola BHT Premijer Lige BiH igra se u subotu, 29. februara, od 16:30 časova na Gradskom stadionu Banja Luka. FK Borac dočekuje ekipu FK Sarajevo na domaćem terenu, pred banjalučkom publikom. Crveno plavi tim očekuje svoje navijače 29. februara u 16:30 časova, na našem terenu, na Gradskom stadionu. Navijajmo za Borčevu prednost i

SVE BLIŽI NOVOJ KANDIDATURI: Konačni obračun Pavića sa Nešićem na skupštini DNS-a?

Marko Pavić je sve bliži novoj kandidaturi za predsjednika DNS-a, iako je to za Nenada Nešića najgori mogući scenario. Prema Statutu DNS-a, predsjednika može da kandiduje jedna trećina opštinskih i gradskih odbora, odnosno 24 odbora ili jedna trećina regionalnih odbora od ukupno 10. Pavić trenutno ima podršku 21 odbora i nedostaju mu još tri odbora,