Politika 07.06.2021.

DODIK: Nedavno sam imao neugodan razgovor sa ambasadorom SAD o Šmitu

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nedavno imao neugodan razgovor sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom kojem je prenio da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, jer se njegovim imenovanjem na sjednici Savjeta za sprovođenje mira krši međunarodno pravo.

Dodik je naveo da mu je američki ambasador rekao, da je što se njih tiče, Šmit izabran i da misle da se u BiH treba usmjeriti na “izgradnji funkcionalne BiH”.

“To funkcionalne znači unitarne BiH”, rekao je Dodik i dodao da je poručio sagovorniku da takve funkcionalne BiH neće biti.

Dodik je istakao da je nemoguće da jedna Amerika koja je napisala i sponzorisala Dejtonski sporazum ruši taj sporazum.

“Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim sarađivati u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik za TV “Hepi”.

Dodik je podsjetio da je institucija visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma u kojem je napisano da će strane /Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i zajednički nivo BiH/ dogovoriti i predložiti Savjetu bezbjednosti kandidata, koji će rezolucijom imenovati to usaglašeno lice.

Savjet za sprovođenje mira /PIK/ nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao njemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik