Politika 11.06.2024.

Dodik: Nema ni razgovora o sankcijama Rusiji

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska nije dozvolila ni raspravu o tome da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji u uslovima kada su mnogi to uradili, na svoju štetu.

Dodik je istakao da zapad danas više nije ono što je bio, da ima mnogo problema.

“Nismo s njima u uvođenju sankcija, a protiv njih ne možemo da stignemo da budemo jer su oni toliko ekspanzivni da sami demantuju onu priču o ruskom malignom uticaju, jer jedini maligni uticaj dobijamo od američkog ambasadora /Majkala Marfija/ koji svaki dan ne propusti priliku da obruka Ameriku i sebe, petljajući se u unutrašnje stvari BiH bez imalo osnova koji su predviđeni Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”, rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH.

On je nagalsio da prijateljska Rusija u teškim vremenima hoće i razumije Republiku Srpsku i da je jedina ostala na izvornom tumačenju Dejtonskog sporazuma, dok su svi ostali svjedoci ušli u reviziju ovog dokumenta kriveći druge za propast koncepta koji su pokušali da realizuju.

“BiH je sastavljena od dva entiteta i jedine dvije strane koje mogu da mijenjaju Dejtonski sporazum su Republika Srpska i Federacija BiH, koja je prihvatila intervenciju međunarodnog faktora koja je završila i razbija se o zid, a time i BiH”, naglasio je Dodik.

SRPSKA NIJE REMETILAČKI FAKTOR

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti je protiv toga da ostane u BiH, ali na bazi onoga što je napisano u Dejtonskom sporazumu.
Dodik je istakao da u suštini nikada nisu u potpunosti ni prihvaćena teška nametanja koja su ranije morali prihvatiti, ali da Republika Srpska ne odustaje od vraćanja na izvorni sporazum.

On je poručio da će Republika Srpska ostvariti svoje ciljeve, od kojih su neki i poznati.

“Vjerovatno i od ovog otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci, što je sasvim logičan administrativni i diplomatski posao oni će napraviti neku zavjeru. Ne vjerujem u teorije zavrjere, ali vjerujem u zavjere i vjerujem da zapad, prije svega predvođen Velikom Britanijom i SAD, ima zavjeru protiv srpskog naroda, ali protiv drugih naroda koje stalno huška jedne na druge i ne dozvoljava da se dogovorimo kako da ovdje živimo i u kojem političkom sistemu”, rekao je Dodik na svečanosti otvaranja Kancelarije.

On se ponovo zahvalio predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na saglasnosti da ova kancelarija bude otvorena u Banjaluci, kao i ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu koji nije propustio priliku da podstakne sve da se taj posao završi.

Dodik je zahvalio i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je dala jedan od najljepših objekata u gradu Rusiji na korištenje.

Kada je riječ o izgradnji Rusko-srpskog hrama u Banjaluci, Dodik je rekao da je svakim danom objekat sve impozantniji i da je uvjeren da ćemo do kraja godine u njemu početi bogosluženja.

On je naglasio da niko ne može da zabrani saradnju Rusije i Republike Srpske, da mogu smišljati razne prepreke, ali da se sve to na kraju zlonamjernima obije o glavu.

“Na nivou BiH je u posljednje vrijeme potpuno neopravdano stigmatizovana Rusija i to nije BiH, to je samo jedan narod i predstavnici jednog naroda, oni nisu BiH. Stav BiH je samo onaj u kojem je ugrađen i stav Republike Srpske i srpskog, hrvatskog i bošnjčkog naroda”, poručio je Dodik.