Politika 01.10.2015.

Dodik: Ničega se ne bojim!

ČITANJE: 2 minute
milorad-dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da međunarodna zajednica po svaku cijenu, čak i prijetnjama, pokušava da spriječi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, te ocijenio da su neki u Republici Srpskoj u funkciji tih zahtjeva i želja, što je razočaravajuće.

Dodik je rekao da će referendum u Republici Srpskoj biti održan kada budu otklonjene sve proceduralne smetnje i ponovio da je razočaravajuće što neki u Srpskoj pokušavaju da ga opstruišu.

“Vidim da su ovi koji osporavaju referendum suviše nervozni, a posebno ovi u Republici Srpskoj. Mi ćemo izaći na referendum onog trenutka kada otklonimo sve proceduralne smetnje koje na svakom koraku pokušavaju da podmetnu”, izjavio je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da SNSD ne donosi odluke iz straha, kako tvrde u Savezu za promjene.

“Ničega se ne bojim. Ovdje je riječ o odgovornosti, ne o strahu. Neodgovorna je ona vlast koja dozvoli da prođe sporazum Islamske vjerske zajednice i BiH, na način da naprave talibansku državu od BiH. To je neodgovorno”, rekao je Dodik.

On je rekao da je odgovornost kada se zalažete da vjernici islamske vjeroispovjesti imaju ista prava kao i druge zajednice.

“Ako podržite ono što je SDS usvojio na Savjetu ministara u vidu nacrta koji treba da bude usvojen u parlamentu, moram reći da imam strah…”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je mogućnost da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uloži apelaciju Ustavnom sudu zbog održavanja referenduma u Republici Srpskoj “moguća priča”.

“Vidi se na koje sve načine je spreman Bakir Izetbegović da onemogući taj referendum i ako tome dodate ove naše, pod navodnicima, iz Republike Srpske koji uporno osporavaju referendum pridajući mu neki drugi značaj, onda možete da budete razočarani njihovim nivoom razumijevanja”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je poznato da Bakir Izetbegović kao član Predsjedništva BiH može da pokrene inicijativu kod Ustavnog suda, koji može da donese privremenu mjeru i zabrani referendum, a može da o tome odlučuje i u redovnom procesu.

“Ako Ustavni sud BiH donese odluku da je to u suprotnosti sa ustavom ili zabrani referendum, mi ćemo opet insistirati na toj činjenici i borićemo se svim političkim i pravnim sredstvima da to sprovedemo”, rekao je Dodik.

Dodik je isključio mogućnost održavanja nove posebne sjednice Narode skupštine Republike Srpske na kojoj bi bilo formulisano drugačije referendumsko pitanje.

“Mi ne odustajemo od ove priče. Apsolutno je jasno zašto je postavljeno ovakvo pitanje, i to pitanje je naravno jasno svima drugima, osim nekima iz
Republike Srpske”, istakao je Dodik.

(Agencije)