Vijesti 28.12.2015.

Dodik: Niko ne želi ugroziti prava radnika

ČITANJE: 4 minute
milorad-dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da novim zakonom o radu niko ne želi ugroziti prava radnika i da su protesti Saveza sindikata Republike Srpske dio demokratske vrijednosti društva, koju treba poštovati.

-Novim zakonom o radu niko ne želi ugroziti prava radnika i demagogija je da će ta prava biti ugrožena njegovim usvajanjem. Dok su protesti u okviru normalnog izražavanja nesaglasnosti, nema nikakvih problema- rekao je Dodik novinarima.

On je rekao da se nekada u društvu moraju donijeti teške odluke i da Republika Srpska radno zakonodavstvo mora prilagoditi zemljama u okruženju.

-Činjenica je da Republika Srpska radno zakonodavstvo nije regulisala kao zemlje u okruženju i to je problem. Novi zakon o radu je bilo neophodno usvojiti prije tri – četiri godine, a uporno smo vodili socijalni dijalog da bude usvojen- dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dio ranije stečenih prava radnika će biti drugačije definisan.

-Dugoročno gledano, novi zakon o radu biće dobro rješenje za Republiku Srpsku. Biću zahvalan da današnji protesti prođu u najboljem redu i da na kraju opet razgovaramo o poboljšanju loših stvari- dodao je Dodik.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja se danas održava u Banjaluci trebalo bi da bude razmatran Prijedlog zakona o radu, a čijem se usvajanju protivi Savez sindikata Republike Srpske.

U Banjaluci su u toku protesti nezadovoljnih radnika u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske jer je Vlada Srpske, kako kažu, odlučila da bez saglasnosti radnika donese novi zakon o radu.

Uspješna godina za Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je ova godina bila uspješna za Srpsku, jer su očuvane vitalne funkcije i ojačana ekonomija.

-Povišeni su bruto domaći proizvod i industrijska proizvodnja, a smanjena je nezaposlenost. Sve su to mali pomaci, ali dobri trendovi koji pokazuju da možemo obezbijediti bolji put Srpske- rekao je Dodik na prijemu za predstavnike javnih medija povodom obilježavanja 9. januara – Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

On je naveo da ne zavisi sve od Republike Srpske, nego i od globalnih i regionalnih okolnosti, koje su destabilizovale ekonomije u svijetu.

-Republika Srpska, uprkos ratnom nasljeđu i poplavama, nije poklekla i ide dalje. Veoma je važno što imamo stabilne institucije i što Narodna skupština i Vlada funkcionišu u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu- rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska je ostvarila međunarodni i regionali angažman, te ostala važan faktor Dejtonskog mirovnog procesa.

-Republika Srpska je slala izvještaje Savjetu bezbjednosti UN i na objektivan način demantovala neistine visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je klevetao Srpsku- kaže Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska u ovoj godini imala i izazov zbog odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, koji je politički želio da ga ukine.

-Činjenica je da je taj sud pokušao da ukine Dan Republike Srpske, ali je isto tako činjenica da su sve političke snage u Srpskoj jedinstvene u odbijanju odluke ove institucije. Ostaćemo istrajni u obilježavanju našeg praznika- rekao je Dodik i podsjetio da je Srpska nastala iz ljubavi srpskog naroda prema slobodi i da se istorija ne može ukinuti.

On je napomenuo da će u narednoj godini biti nastavljen ekonomski rast.

-Ne očekujem impozantne stope rasta, ali će ga biti. Očekujem i da budu očuvani mir i stabilnost, što je naš primarni interes- dodao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska čini sve da bude osposobljena za preventivno, ali i represivno djelovanje u borbi protiv terorizma.

-Sposobnost naše policije i njeno opremanje može biti dovoljno da sačuvamo stabilnost, a građanima poručujem da smo na dobrom putu i da pokazatelji govore da je Srpska održiva uprkos nastojanjima da se nametne neki drugi put, te da se nametne potreba centralizacije BiH- smatra Dodik i ponavlja da će Srpska biti protiv centralizacije i unitarizacije BiH.

On je napomenuo da Srpska mora biti vidljiva na evropskom putu i da će nastaviti sa istim politikama kao i do sada, da bi bio pokazan njen kapacitet.

Predsjednik Srpske je naveo da će Dan Republike Srpske biti obilježen prigodnim manifestacijama.

-Širom Srpske će biti obilježen ovaj praznik. U Banjaluci će biti održana svečana akademija, a u Istočnom Sarajevu svečani koncert, jer tako želimo da manifestujemo jedinstvo, a biće i drugih aktivnosti- rekao je Dodik i pozvao građane da ovaj praznik obilježe na slavu Srpske.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik