Politika 06.10.2015.

Dodik: Nisam separatista, samo tražim da se poštuju Dejton i Ustav

ČITANJE: 3 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije separatista, te da je njegov cilj da se u BiH poštuju Dejton i Ustav, odnosno da zemlja bude uređena u skladu sa interesom tri naroda i dva entiteta.

Dodik je ocijenio da prije 2017. godine neće biti raspisan referendum o otcjepljenju Republike Srpske, naglašavajući da će do tada pokušati sve da se BiH uredi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i interesom tri naroda i dva entiteta.

– Niko ne govori o otcjepljenju i nisam separatista jer samo pokušavam da se u ovoj zemlji poštuje međunarodno pravo koje se zove Dejton i Ustav. U tom pogledu može BiH da živi milion godina- rekao je Dodik sinoć za Televiziju “N1”.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH bude poštovao, nema potrebe za referendumom o statusu jer bi to značilo da se uvažavaju Srbi, Republika Srpska, te da mogu da se rješavaju stvari.

– Pozivam sve Bošnjake i bošnjačke političke predstavnike da se otklonimo od međunarodne zajednice i napravimo unutrašnji dogovor- poručio je Dodik.

Dodik je, komentarišući odnose u Federaciji BiH i pomirenje lidera SDA Bakira Izetbegovića i SBB-a Fahrudina Radončića, rekao da je zainteresovan za stabilnu vlast u FBiH sa kojom predstavnici vlasti Srpske mogu sjesti i dogovoriti pitanja koja su u zajedničkoj nadležnosti.

– Hoću da se interes Republike Srpske poštuje i samo na tome insistiram. Nisam čovjek koji želi da se svađa, razumijem da su politički procesi veoma teški i da im se mora dati neka šansa i vrijeme- naveo je Dodik, odovarajući na pitanje da li će SNSD ući u vlast na nivou BiH.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je prvi prihvatio dva uslova koje je zvanični Brisel postavio da BiH dobije kandidatski status, a to su postizanje dogovora o provođenju odluke Suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” i o uspostavljanju mehanizma koordinacije.

On je pojasnio da je sve “palo u vodu” jer bošnjačka i hrvatska strana nisu imale dogovor o odnosima kantona i FBiH u mehanizmu koordinacije.

– Sada je drugo vrijeme. Dobili smo reforme i sada nam kažu da tek kada budu provedene nimalo lake reforme na red dolaze pitanja “Sejdić i Finci”-rekao je Dodik.

On je dodao da je prije nekoliko godina učinio sve da BiH dobije status kandidata, ali da danas rješavanje tog pitanja ne zavisi isključivo od njega.

Odgovarajući na pitanje kako vidi BiH za pet godina, predsjednik Republike Srpske je izrazio uvjerenje da će zemlja biti još uređenija i da će se tada poštovati dogovor onih koji su subjekti te zemlje, odnosno, dva entiteta i tri naroda.

– Ja sam za BiH, ali onu koju svi hoće a ne samo onu koju neko nameće- rekao je predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o Vladi Srpske, Dodik je rekao da je premijer Željka Cvijanović veoma sposobna, da ima njegovu punu podršku, te da nema namjeru da rekonstruiše vladu.

On smatra da je Cvijanovićeva bespotrebno previše opterećena aferom o prisluškivanju koju su joj namjestili.

Govoreći o učešću Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH, Dodik je istakao da oni nisu predstavnici Republike Srpske zato što ne koordinišu sa institucijama Srpske i ne poštuju, a i ne predstavljaju većinu srpskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovim riječima, lider PDP-a Mladen Ivanić legalno je izabran za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ali je njegov legitimitet upitan, jer je Cvijanovićevu prestigao sa 34.000 glasova Bošnjaka iz inostranstva, i tako dobio manje glasova iz srpskog biračkog tijela od Cvijanovićeve.

(Agencije)