Politika 11.12.2022.

Dodik: Nova vlada da radi na jačanju institucija

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da od nove vlade Srpske očekuje da radi na jačanju institucija.

Dodik je naveo da će nakon formiranja Vijeća naroda u utorak, 13. decembra, biti zatraženo održavanje sjednice Narodne skupštine Srpske na kojoj će biti izabrana nova vlada.

“Od vlade očekujem da radi na jačanju institucija, kao i da odgovori na socijalna i ekonomska pitanja, te energetsku bezbjednost Republike”, napisao je Dodik na “Instagramu”.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je da je mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković protekle sedmice upoznao okupljene na sastanku Izvršnog komiteta SNSD-a o aktivnostima na tom planu.

“I ove sedmice svjedočili smo novim nezakonitim odlukama Centralne izborne komisije /CIK/ BiH u vezi s izborom delegata u Dom naroda, protiv kojih smo podnijeli žalbu sudu i krivične prijave protiv članova CIK-a zbog kršenja zakona i zloupotrebe položaja”, podsjetio je Dodik.

Dodik je napomenuo da su nastavljeni pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH i da je SNSD imao sastanak sa predstavnicima “osmorke”.

Prema njegovim riječima, jasno je da SNSD s koalicionim partnerima, HDZ BiH i “osmorka” imaju kapacitet da formiraju vlast na nivou BiH.

Dodiku je protekle sedmice dodijeljena prestižna nagrada “Kapetan Miša Anastasijević”, koja je, kako je rekao, veliko priznanje za njega, ali i za sve njegove saradnike koji su mu bili podrška u onome zbog čega je izabran za ličnost godine.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je protekle sedmice imao i važan razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Dodik je napomenuo da je na radnom sastanku s predstavnicima Udruženja pedijatara iz Republike Srpske povodom predstojeće donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” dao punu podršku njihovoj inicijativi da ovogodišnja humanitarna akcija ima za cilj da se porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i omogući vitalno važan savremeni neonatalni transport.

Nakon vandalskog napada na Sabornu crkvu u Mostaru, Dodik je razgovarao sa starješinom crkve i izrazio spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete.

“Predložio sam da se nađe agencija koja bi obezbjeđivala Saborni hram u Mostaru”, dodao je Dodik.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik