Politika 04.07.2022.

Dodik o izborima u BiH, opstrukcijama iz Sarajeva, ćirilici i globalnoj krizi lidera

ČITANJE: 6 minuta

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je večeras da stranci neće moći da ga zaustave da pobijedi na predstojećim opštim izborima u BiH.

Dodik je za Televiziju “Hepi” rekao da mu nije dokazan nikakav kriminal, iako ga šest godina provlače kroz krivične postupke i ne mogu ništa da nađu.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar.

U Sarajevu samo žele da spriječe Srbe da nešto izgrade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Sarajevu samo žele da spriječe Srbe da nešto naprave i da zato opstruišu izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” i aerodroma u Trebinju.

Dodik je rekao da je on davao saglasnosti, ali da ga ne zanimaju ni Federacija BiH /FBiH/ ni Sarajevo.

“Kada bi sada propala BiH, jedina bi ostala Republika Srpska”, rekao je Dodik za Televiziju “Hepi”.

On je istakao da se gradi Jahorina, da je postala centar turističkih dešavanja u regionu, a da u Sarajevo odlazi na sastanke, gdje u Predsjedništvu imaju dva muslimana i jedan Srbin.

Osvrnuvši se na dešavanja tokom proteklog rata, on je ispričao da je pomagao muslimanima gdje je mogao, jer smatra da je to ljudski.

Dodik je rekao da je danas političar, ali da će uvijek biti čovjek, da ima empatiju da pomogne, ali ne i prema onome šta radi Sarajevo koje hoće da ukinu Republiku Srpsku.

“Ako Srbi nemaju svoju državu, onda će proći kao što se prošli u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu”, rekao je Dodik i dodao da se on bori za Republiku Srpsku, ali da nikoga ne mrzi.

On je podsjetio da je Šefik DŽaferović bio načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica na prostoru gdje su bili mudžahedini, te ispričao kako je 24. avgusta 1994. godine naišao na mjesto gdje su mudžahedini sjekli glave Srbima i da je policajac tada naveo da su čekali dok se ne izvrši egzekucija.

Dodik je rekao da je to ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, a službena zabilješka kaže da je DŽaferović mirno stajao, nije spriječio da se to dogodi, niti procesuirao.

Kada je riječ o situaciji u Ukrajini, Dodik je rekao da nije čovjek rata, ali je ukazao da je to što se tamo dešava iznuđeno, te da taj problem treba sami da riješe, a ne Zapad.

Govoreći o odnosu Zapada prema regionu, Dodik je rekao da ga drže stalno rovitim, da se na njega nije smanjio pritisak, već se proširio i na porodicu.

Sve je vidljivo, svi to znaju, rekao je Dodik i istakao kako izlazi na izbore i pobjeđuje.

U Sarajevu ubijeno 11.000 Srba, niko nije odgovarao

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da postoje podaci koje govore da je u Sarajevu u posljednjem ratu ubijeno oko 11.000 Srba, ali da za te zločine niko nije odgovarao.

Dodik je istakao i da poštuje sve žrtve bez obzira kojem narodu pripadale, ali da ne može da dozvoli da se negiraju zločini koji su se dogodili nad Srbima.

“Za te zločine niko nije odgovarao jer su napravili sud u Sarajevu koji bi trebalo da sudi Srbima, a 6.000 Srba je istjerano iz Sarajeva”, rekao je Dodik za Televiziju “Hepi”.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je čak zagovarala da se napravi sud ili tijelo koje treba da utvrdi koliko Srba je stradalo u Sarajevu.

“Ubijeno je oko 11.000 Srba i mi imamo podatke o tome, ali ih nikada nismo verifikovali jer u tu komisiju neće da uđu muslimani, a stranci sada bježe od toga”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je međunarodna zajednica, u isto vrijeme kada se formirala i Komisija za Srebrenicu, “uzela” tu komisiju i navela da je u Sarajevu ubijeno 8.000 Srba, te istakao da to nije istina.

“Tri presude Haškog tribunala govore različite brojeve. To je nedostojno da na takav način pričamo o žrtvama”, rekao je Dodik.

On je naveo i da poštuje sve žrtve, te da je bio u Srebrenici, položio vijence i razgovarao sa majkama koje su izgubile djecu. “U čemu je razlika između majki koje su izgubile sina, osim u tome što nose različite marame”, rekao je Dodik.

On je istakao da su slučajevi stradanja bolni, naročito kada stradaju djeca, bez obzira da li su muslimanska ili srpska.

“Tu bol treba poštovati. Međutim, ako se to politizuje i ako se govori da postoje žrtve samo na jednoj strani, onda moram reagovati i ne možemo da pustimo tu priču u kojoj se poriču zločini koji su počinjeni nad Srbima, kao što su to pojedini tražili od nas”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je i Hrvatska očišćena od Srba, a da su u bivšoj Jugoslaviji bili najveći stradalnici.

Stimulisaće se upotreba ćirilice

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će se stimulisati upotreba ćirilice.

Dodik je rekao da se zajedno sa Srbijom rade ozbiljne stvari kada je riječ o zaštiti ćirilice.

On je za Televiziju Hepi ukazao na to kako smeta da su Srbi homogenizovani, te istakao kako veliki značaj ima krilatica “Samo sloga Srbina spašava”, što je dobro razumio tek kada je došao na ovu funkciju.

Dodik je rekao da se pričom o secesiji samo pokušava ukazati kako je neko “loš momak”, ali je naveo kako bi sve bilo bolje da su Srbi, ono što su držali 1995. godine, prisjedinili Srbiji.

“Smatram da treba pokušati i boriti se za ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

On je ponovio kako u Savjetu za implementaciju mira /PIK/ nema ni Srbije ni Hrvatske, iako su potpisnice, dok ima Turska, a podsjetio je i kako je u BiH prije godinu i po dana stigao Kristijan Šmit koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a za to nema saglasnost Savjeta bezbjednosti.

Dodik je rekao da je Šmit uspio da podnese izvještaj Savjetu bezbjednosti zahvaljujući Americi, ali da on nije visoki predstavnik.

Dodik je naveo i kako Amerika smatra da će pokušati da održi uticaj na način da će disciplinovati male, među kojima su Republika Srpska i Srbija, tako što će uvesti sankcije Rusiji.

“Ova kriza svijeta je kriza lidera”, rekao je Dodik i upitao ko je lider američke, britanske nacije, istakavši da su dva neprikosnovena ruski i kineski predsjednik.

On je istakao da nema nikakve svađe sa Beogradom, da je sve u pitanju lažni spin BN Televizije za koju je rekao da se stavila na stranu opozicije u Republici Srpskoj.

Tokom gostovanja je ispričao i kako stranci reaguju kada im kaže da nešto ne može, o raznim susretima, pristicima tokom svog političkog rada, te istakao da stameni ljudi treba da brane nacionalne interese.

“Svi smo mi tamo pod pritiskom, ali nisu uspjeli da sruše Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbi nikada nisu htjeli da izgube slobodu, od Kosova do danas, napomenuvši da su digli 147 buna od dolaska Otomanskog carstvo.

Dodik je ponovio da nije Bosanac već Srbin iz Republike Srpske, podsjetivši da se nameće nacionalni identit, da su od 1993. godine muslimani postali Bošnjaci a govore tzv. “bosanskim jezikom”, pa i njemu na pojedinim skupovima daju prevode na tom jeziku, ali da on traži da to bude srpski.

“Mi smo Srbi, nismo Bosanci, naš jezik je srpski jezik, pismo ćirilica, mi smo hrišćani, pravoslavci, imamo krsnu slavu”, istakao je Dodik.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik