Politika 10.03.2021.

DODIK O PALMEROVOM POZIVU: Rekao sam mu da je BiH nefunkcionalna i da je razlaz alternativa

ČITANJE: 3 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je razgovarao telefonom sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, objavila je američka Ambasada u BiH na Tviter nalogu.

Palmer je nazvao Dodika da bi razgovarali o potrebi za reformama, uključujući ograničene ustavne reforme radi pronalaženja rješenja za odluke Evropskog suda za ljudska prava, kao i razumnim mjerama s ciljem jačanja Izbornog zakona BiH kroz Međuagencijsku radnu grupu prilagođenu da odgovara standardima Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OEBS.

Palmer je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Američki specijalni izaslanik potvrdio je podršku SAD ograničenoj ustavnoj reformi, izmjenama Izbornog zakona radi rješavanja pitanja integriteta i odluka Ustavnog suda BiH, kao i procesu Međunarodne radne grupe na nivou institucija s ciljem njihovog prosljeđivanja Parlamentarnoj skupštini BiH.

Palmer je naglasio da civilno društvo BiH i Centralna izborna komisija moraju biti uključeni u kredibilan proces Međunarodne radne grupe, te da se ne može pregovarati o uključivanju Komisije kao institutcije odgovorne za sprovođenje Izbornog zakona i da njeno učešće ne treba koristiti kao izgovor za izbjegavanje sprovođenja potrebnih reformi.

Međuagencijska radna grupa je forum koji prati standarde OEBS i ODIHR na kojem se sastaju lideri BiH, predstavnici institutcija kao što je Centralna izborna komisija i drugi akteri kako bi se saglasili i predložili Parlamentarnoj skupštini BiH reforme koje su potrebne za napredak na evropskom putu i izbornom integritetu, objašnjeno je u objavi Ambasade.

Dodik je potvrdio da je razgovarao sa specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjuom Palmerom o situaciji u BiH i da mu je rekao da je Srpska protiv dolaska visokog predstavnika.

– Rekao sam mu i da BiH ne funkcioniše i da treba da razmišlja o tome da se mirno raziđe. Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati – naveo je Dodik u završnoj riječi u Skupštini o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog sporazuma) u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine brani pravo Republike Srpske da se visoki predstavnik bira u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji definiše način njegovog izbora tako da se s time slože i to traže zemlje potpisnice tog aneksa, među kojima je i Srpska.

Dodik je naglasio da se stav Srpske i njenih institucija u tom pogledu mora poštovati.

On je zahvalio svim učesnicima u skupštinskoj raspravi i dodao da treba podržati predložene zaključke u vezi s ovom tačkom dnevnog reda.

Dodik je rekao da je opozicija Srpske na današnjoj posebnoj sjednici u parlamentu iznijela brojne laži pa je napustila, iako se radi o važnim pitanjima.

On je dodao da takvi postupci najbolje govori o opoziciji.

Narodna skupština Srpske razmotrila je ovu, jedinu tačku dnevnog reda 18. posebne sjednice, a nakon pauze poslanici će glasati o predloženim zaključcima.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik