Dodik: Očekujem da će poslanici prvog saziva dobiti naknadu od 800 KM

dodik

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će biti usvojen zakon o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 1991. do 1996. godine, s tim da bi poslanicima prvog saziva Narodne skupštine mjesečna primanja bila 800 KM.

Dodik je istakao da je to fer prema ljudima koji su u političkom smislu poveli srpski narod 1991. godine i koji su zbog toga prošli ogromnu torturu.

– Moj prijedlog će biti da se primanja svedu na prosječnu platu, a to je 800 KM, i da ta primanja nemaju nasljednog reda, odnosno da se primaju samo za života korisnika- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će predložiti da se za ta primanja ne izdvajaju nova sredstva nego da se postojećoj poslaničkoj strukturi za taj iznos umanje primanja i da se to plati kroz neku vrstu solidarnosti.

Dodik je naglasio da su neki od poslanika prvog saziva Narodne skupštine odležali teške zatvore, navodeći primjer bivšeg predsjednika Republike Biljane Plavšić i predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika.

– Mnogi su procesuirani na sudovima u BiH, a mnogi nisu sigurni da i danas mogu da mirno žive. Neki od njih nemaju nikakav status i jedini način bio bi da se to obuhvati- poručio je Dodik.

Komentarišući okupljanje stotinjak bivših boraca ispred Narodne skupštine Republike Srpske, koji su protiv usvajanja ovakvog zakona, Dodik je rekao da je to čista politizacija.

– To što je SDS organizovao akciju da ne dođe do usvajanja zakona govori o nekim drugim stvarima. Oni napadaju mene za raskol u SDS-u. Mene, kao političara, SDS u ovim danima ne zanima, zanima me samo u vrijeme izbora, a u posljednjih deset godina sam svaki put pobjeđivao SDS- istakao je Dodik.

On je dodao da je SDS kao loša ekipa koja će izaći na teren i da će je SNSD pobijediti.

(Agencije)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.