Politika 15.09.2015.

Dodik: Očekujem da će poslanici prvog saziva dobiti naknadu od 800 KM

ČITANJE: 2 minute
dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će biti usvojen zakon o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 1991. do 1996. godine, s tim da bi poslanicima prvog saziva Narodne skupštine mjesečna primanja bila 800 KM.

Dodik je istakao da je to fer prema ljudima koji su u političkom smislu poveli srpski narod 1991. godine i koji su zbog toga prošli ogromnu torturu.

– Moj prijedlog će biti da se primanja svedu na prosječnu platu, a to je 800 KM, i da ta primanja nemaju nasljednog reda, odnosno da se primaju samo za života korisnika- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će predložiti da se za ta primanja ne izdvajaju nova sredstva nego da se postojećoj poslaničkoj strukturi za taj iznos umanje primanja i da se to plati kroz neku vrstu solidarnosti.

Dodik je naglasio da su neki od poslanika prvog saziva Narodne skupštine odležali teške zatvore, navodeći primjer bivšeg predsjednika Republike Biljane Plavšić i predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika.

– Mnogi su procesuirani na sudovima u BiH, a mnogi nisu sigurni da i danas mogu da mirno žive. Neki od njih nemaju nikakav status i jedini način bio bi da se to obuhvati- poručio je Dodik.

Komentarišući okupljanje stotinjak bivših boraca ispred Narodne skupštine Republike Srpske, koji su protiv usvajanja ovakvog zakona, Dodik je rekao da je to čista politizacija.

– To što je SDS organizovao akciju da ne dođe do usvajanja zakona govori o nekim drugim stvarima. Oni napadaju mene za raskol u SDS-u. Mene, kao političara, SDS u ovim danima ne zanima, zanima me samo u vrijeme izbora, a u posljednjih deset godina sam svaki put pobjeđivao SDS- istakao je Dodik.

On je dodao da je SDS kao loša ekipa koja će izaći na teren i da će je SNSD pobijediti.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik