Dodik: Očekujem da će poslanici prvog saziva dobiti naknadu od 800 KM

dodik

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će biti usvojen zakon o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 1991. do 1996. godine, s tim da bi poslanicima prvog saziva Narodne skupštine mjesečna primanja bila 800 KM.

Dodik je istakao da je to fer prema ljudima koji su u političkom smislu poveli srpski narod 1991. godine i koji su zbog toga prošli ogromnu torturu.

– Moj prijedlog će biti da se primanja svedu na prosječnu platu, a to je 800 KM, i da ta primanja nemaju nasljednog reda, odnosno da se primaju samo za života korisnika- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će predložiti da se za ta primanja ne izdvajaju nova sredstva nego da se postojećoj poslaničkoj strukturi za taj iznos umanje primanja i da se to plati kroz neku vrstu solidarnosti.

Dodik je naglasio da su neki od poslanika prvog saziva Narodne skupštine odležali teške zatvore, navodeći primjer bivšeg predsjednika Republike Biljane Plavšić i predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika.

– Mnogi su procesuirani na sudovima u BiH, a mnogi nisu sigurni da i danas mogu da mirno žive. Neki od njih nemaju nikakav status i jedini način bio bi da se to obuhvati- poručio je Dodik.

Komentarišući okupljanje stotinjak bivših boraca ispred Narodne skupštine Republike Srpske, koji su protiv usvajanja ovakvog zakona, Dodik je rekao da je to čista politizacija.

– To što je SDS organizovao akciju da ne dođe do usvajanja zakona govori o nekim drugim stvarima. Oni napadaju mene za raskol u SDS-u. Mene, kao političara, SDS u ovim danima ne zanima, zanima me samo u vrijeme izbora, a u posljednjih deset godina sam svaki put pobjeđivao SDS- istakao je Dodik.

On je dodao da je SDS kao loša ekipa koja će izaći na teren i da će je SNSD pobijediti.

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u