Politika 11.12.2020.

Dodik: Odbaciti ponuđeni aranžman MMF-a

ČITANJE: 1 minuta

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je Izvršni komitet ove stranke podržao Prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu i Program ekonomskih reformi od 2021. do 2023. godine, te ocijenio da treba odbaciti ponuđeni aranžman Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, jer ne uvažava realnu situaciju u BiH.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a istakao da je Prijedlog budžeta odgovoran, realan, da nije bilo nimalo lako doći do usaglašenog dokumenta u trenutnim okolnostima, te da je otežavajuća okolnost što se u godini koja dolazi povećava nivo povrata dugova Republike Srpske.

“Izvršni komitet SNSD-a podržava politiku očuvanja dostignutih plata, te podržava zakonsku obavezu usklađivanja penzija, što će od janura omogućiti povećanje penzija”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je ocijenio da treba odbaciti ponuđeni aranžman MMF-a.

“Izvršni komitet SNSD-a smatra da pristup MMF-a prema BiH ne uvažava realnu situaciju u BiH, zloupotrebljava posljedice izazvane pandemijom i politički je usmjeren na urušavanje ustavnog poretka BiH”, naglasio je Dodik.

On je dodao da se pravosudni sistem u BiH ne zasniva na Ustavu, dodajući da je neuspjeh pravosuđa – neuspjeh rada međunarodne zajednice i njihovog mešetarenja.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik