Politika 21.01.2022.

Dodik odbio fotografiju s Pauer i Nelsonom (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Šefica USAID-a Samanta Pauer danas je u Sarajevu razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH, a prije sastanka Milorad Dodik je ponovo neočekivanim gestom izazvao pažnju prisutnih.

Naime, on je nakon rukovanja sa Samanthom Pauer i američkim ambasadorom Erikom Nelsonom odbio zajedničku fotografiju.

Nakon što je Dodik odšetao do svog mjesta za stolom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je pokazao gostima ko je razlog zbog čega neće imati zajedničku fotografiju, nakon čega su svi sjeli za stol i počeli razgovor.

Za sada nije poznato o čemu su razgovarali članovi Predsjedništva BiH s Pauer i Nelsonom, a više detalja se očekuje na današnjoj konferenciji za medije šefice USAID-a, koja je zakazana za poslijepodnevne sate.

Samantha Pauer boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a kako je naglasila, došla je prenijeti poruke predsjednika Džo Bajdena.

“Nisam znao da je predviđeno i zajedničko fotografisanje”

“Žao mi je što Samanta Pauer nije imala priliku da posjeti Republiku Srpsku i ne mogu da verujem da njen boravak od tri dana nije mogao da uključi i Srpsku. To sasvim dovoljno govori o njihovom poštovanju institucija Republike Srpske”, rekao je on, nakon satstanka, dodajući da nije znao da je protokolom predviđeno i zajedničko fotografisanje.

“Mi ostajemo posvećeni miru u BiH i mir je prioritet. Nećemo stavljati status Srpska u prioritet ukoliko ne znači mir, ali je bitno naglasiti da stvari kojima svedočimo nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ne predstavljaju demokratiju”, dodao je još Dodik.

Na posebnoj konferenciji za medije je rekao i da ima “informaciju da Tužilaštvo BiH po nalogu ‘Amerikanaca’ kopa po starim predmetima, pokušava se naći nešto protiv njega, i da se podigne optužnica za korupciju”.

(N.S)