DODIK: Odbio sam zahtjev da Oružane snage BiH budu raspoređene prema Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na današnjoj hitnoj sjednici Predsjedništva, koja je bila posvećena migrantskoj krizi, nije donesena “bilo kakva odluka”.

Dodik je novinarima nakon sjednice rekao da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, jer to nije nadležnost vojske.

“Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori”, naglasio je Dodik i dodao da nije podržao ni odluku za raspoređivanje Fronteksa (Agencije za zaštitu granica EU), ocijenivši da bi to značilo samo još “tvrđu” granicu prema Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, radilo bi se o jednoj mazohističkoj odluci koja bi samo povećala probleme krize.

“Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procudura govori da će se to vratiti na redovne sjednice”, pojasnio je Dodik.

On je dodao da je odbio i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH, koji je predložio bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović.

“Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu”, naglasio je predjedavajući Predsjedništva, zaključivši da je problem s migrantima “serviran” nižim nivoima vlasti.

“Bauk je opravdan”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se može uraditi operativni plan sprečavanja ulaska ilegalnih migranata u BiH ako postoji politička volja za to.

“Granična policija, u saradnji sa federalnom i kantonalnim policijama, u zoni svoje odgovornosti, treba da naprave operativni plan angažovanja radi sprečavanja nelegalnog ulaska u BiH”, rekao je Dodik novinarima, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je naglasio da, tamo gdje je granica BiH na teritoriji Republike Srpske, Granična policija BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske treba da sačine zajednički plan sprečavanja ulaska u zemlju.

“BiH nije na granici uradila svoj posao i sada je servirala nižim nivoima vlasti taj problem, koji je primarno bezbjednosni i socijalni”, istakao je Dodik, naglasivši da je Savjet ministara u tehničkom mandatu nije ništa uradio po pitanju migranske krize, pogotovo onda kada je krenuo taj talas, tako da je sada nepotrebno tražiti od tog tijela da se angažuje na rješavanju.

Prema riječima Dodika, bauk u vezi sa migrantima je opravdan, jer gdje god se pojave migranti, tu se dešava nasilje nad lokalnim stanovništvom i njihovom imovinom.

Predsjedavajući Predsjedništva smatra da bi, tamo gdje su migranti stacionirani, trebalo da postoje rigorozne mjere ponašanja, ali naglašava da to nije u nadležnosti Predsjedništva, već nižih nivoa vlasti.

Kada je riječ o primjeni sporazuma i raspoređivanju Fronteksa na granici BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će se ta tačka naći na dnevnom redu redovne sjednice Predsjedništva, te najavio da će uložiti vitalni nacionalni interes.

“To znači da će o tom pitanju odlučivati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske”, pojasnio je Dodik.

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će insistirati da se riješe imovinski odnosi dvije zemlje, prvenstveno kada je riječ o imovini preduzeća i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH.

“Neprihvatljivo je sa stanovišta bilo koga u BiH da se Hrvatska sa imovinom preduzeća iz oba entiteta ponaša na ovaj način”, ostakao je Dodik i podsjetio da su hrvatska preduzeća koja su imala svoju imovinu u BiH, riješila taj problem.

(Srna)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a