DODIK: Odbio sam zahtjev da Oružane snage BiH budu raspoređene prema Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na današnjoj hitnoj sjednici Predsjedništva, koja je bila posvećena migrantskoj krizi, nije donesena “bilo kakva odluka”.

Dodik je novinarima nakon sjednice rekao da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, jer to nije nadležnost vojske.

“Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori”, naglasio je Dodik i dodao da nije podržao ni odluku za raspoređivanje Fronteksa (Agencije za zaštitu granica EU), ocijenivši da bi to značilo samo još “tvrđu” granicu prema Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, radilo bi se o jednoj mazohističkoj odluci koja bi samo povećala probleme krize.

“Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procudura govori da će se to vratiti na redovne sjednice”, pojasnio je Dodik.

On je dodao da je odbio i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH, koji je predložio bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović.

“Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu”, naglasio je predjedavajući Predsjedništva, zaključivši da je problem s migrantima “serviran” nižim nivoima vlasti.

“Bauk je opravdan”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se može uraditi operativni plan sprečavanja ulaska ilegalnih migranata u BiH ako postoji politička volja za to.

“Granična policija, u saradnji sa federalnom i kantonalnim policijama, u zoni svoje odgovornosti, treba da naprave operativni plan angažovanja radi sprečavanja nelegalnog ulaska u BiH”, rekao je Dodik novinarima, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je naglasio da, tamo gdje je granica BiH na teritoriji Republike Srpske, Granična policija BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske treba da sačine zajednički plan sprečavanja ulaska u zemlju.

“BiH nije na granici uradila svoj posao i sada je servirala nižim nivoima vlasti taj problem, koji je primarno bezbjednosni i socijalni”, istakao je Dodik, naglasivši da je Savjet ministara u tehničkom mandatu nije ništa uradio po pitanju migranske krize, pogotovo onda kada je krenuo taj talas, tako da je sada nepotrebno tražiti od tog tijela da se angažuje na rješavanju.

Prema riječima Dodika, bauk u vezi sa migrantima je opravdan, jer gdje god se pojave migranti, tu se dešava nasilje nad lokalnim stanovništvom i njihovom imovinom.

Predsjedavajući Predsjedništva smatra da bi, tamo gdje su migranti stacionirani, trebalo da postoje rigorozne mjere ponašanja, ali naglašava da to nije u nadležnosti Predsjedništva, već nižih nivoa vlasti.

Kada je riječ o primjeni sporazuma i raspoređivanju Fronteksa na granici BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će se ta tačka naći na dnevnom redu redovne sjednice Predsjedništva, te najavio da će uložiti vitalni nacionalni interes.

“To znači da će o tom pitanju odlučivati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske”, pojasnio je Dodik.

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će insistirati da se riješe imovinski odnosi dvije zemlje, prvenstveno kada je riječ o imovini preduzeća i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH.

“Neprihvatljivo je sa stanovišta bilo koga u BiH da se Hrvatska sa imovinom preduzeća iz oba entiteta ponaša na ovaj način”, ostakao je Dodik i podsjetio da su hrvatska preduzeća koja su imala svoju imovinu u BiH, riješila taj problem.

(Srna)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom