Politika 07.04.2022.

DODIK ODGOVARA IZETBEGOVIĆU: Alija je potpisao Dejtonski sporazum

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska neće odbaciti Dejtonski mirovni sporazum, bez obzira koliko puta bio prekršen.

Prema njegovim riječima, stalno nametanje rješenja u BiH i “sprovođenje samo muslimanske politike na međunarodnom planu kao politike BiH – urušava BiH”.

“Nametanje rješenja znači zatvoriti mogućnost za bilo kakav dogovor o bilo kom pitanju i zato mislim da javnost treba da zna da se Republika Srpska ponaša u skladu sa Ustavom. Bez obzira što neki isfrustrirani parlamentarci u Bundestagu govore o secesiji, Srpska je rekla da ne sprovodi nijedan postupak secesije, ali njima to nije dovoljno, oni zaključuju po svome i time doprinose da Srpska neće imati drugi izbor, šta god ko o tome mislio”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Dejtonski sporazum omogućio aparthejd, Dodik je rekao da je taj sporazum potpisao Bakirov otac Alija Izetbegović.

“To je međunarodno pravni dokument koji su garantovale zemlje od Amerike do Rusije i treba biti sprovođen. Republika Srpska sprovodi Dejtonski sporazum i nećemo ga odbaciti bez obzira koliko puta bio prekršen, stajaćemo bar iza njegovih ostataka i pokušaćemo i dalje da se ponašamo u skladu sa Dejtonskim sporazumom, bez želje da bilo kome nanosimo bilo kakvu štetu, ali ovo je naprosto praksa koja neće moći dugo da traje”, rekao je Dodik.

Izetbegović je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum luđačka košulja na rukama patritotski i proevropski orijentisane većine.

“Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi”, istakao je Izetbegović.