Vijesti 18.05.2016.

Dodik: Odluka o popisu je pokušaj manipulacije sa netačnim podacima

ČITANJE: 1 minuta

 

-Republika Srpska takvo ponašanje neće prihvatiti i neće učestvovati u tome- rekao je Srni Dodik, komentarišući današnju odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

On je istakao da se već na mnogim pitanjima zadire u bit Republike Srpske, navodeći kao primjer ovu i odluku Ustavnog suda u vezi sa Danom Republike.

-Jasno je da se na ovaj način rješavaju stvari u BiH. Za dvije godine rada na tome da se uspostavi jedinstvena metodologija oko toga i da se uspostavi tačna definicija koju je zakon predvidio ko je rezident, a ko nerezident sada je `bačena u vodu` jednim voluntarističkim i neodgovornim postupkom direktora te agencije- istakao je Dodik.

On je rekao da odgovornost za sve posljedice u tom pogledu leži na toj službi na nivou BiH.

-To govori o tome da nijedna služba dole i ne treba da bude formirana i da to treba preispitati i sve dovesti u pitanje- dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na taj način – da nema konsenzusa, da se ne primjenjuju jasne zakonske odredbe o tome šta je rezidentan, a šta nerezidentni, onda nema ni smisla u BiH bilo šta raditi.

-Ovo je udarac Bosni i Hercegovini. Mi u tome nećemo učestvovati, niti ćemo bilo šta objavljivati- zaključio je Dodik.

(Agencije)