Politika 27.11.2015.

Dodik: Odluka Ustavnog suda BiH je sramna, sada moramo biti jedinstveni

ČITANJE: 6 minuta
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u nedjelju ili ponedjeljak sazvati sastanak svih važnih političkih ličnosti, predsjednika partija i nosilaca važnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH na kojem će se odrediti prema odluci Ustavnog suda kojom je Dan Republike Srpske – 9. januar proglašen neustavnim.

– Moj prijedlog biće da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada predstavnici Srpske neće raditi u zajedničkim institucijama BiH. To bi trebalo da bude naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve. Mi po ovom pitanju moramo da budemo jedinstveni jer samo tako možemo nešto da uradimo, u suprotnom napravićemo samo karikaturu- ocijenio je Dodik.

On je dodao da je ovo pitanje oko kojeg treba da se svi okupe i usaglase bez obzira ko je vlast, a ko opozicija.

– Javnost neće oprostiti različito djelovanje. I stoga mislim da je ovo pitanje gdje moramo da pokažemo jedinstvo i da zajedno zatražimo povlačenje odluke. Ako nema njenog povlačenja onda naše ponašanje treba da bude veoma jasno – u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbaciti odluku, u parlamentu BiH tražiti da se odmah donese zakon o Ustavnom sudu kojim će biti ograničen njegov voluntarizam i rad sveden na odlučivanje po pravnoj neusaglašenosti zakona sa Ustavom a ne da bude mjesto donošenja političkih odluka- pojasnio je Dodik.

On je rekao da će predložiti jedinstveno djelovanje jer se preko ove sramne odluke ne može tako lako preći i krajnje je vrijeme da se konačno povuče granica nametanju odluka.

– Ako mi ostajemo u tim organima, onda dajemo legitimitet, a to znači da će dva-tri stranca i dva Bošnjaka donijeti svaku vrstu odluke i tražiti od nas njihovu primjenu metodom pritiska međunarodne zajednice iako je vidljivo da nema nikakvog pravnog osnova za to-naglasio je Dodik.

On je rekao da je očigledno da je ova odluka, na zahtjev Bakira Izetbegovića, jedna pokazna vježba da Bošnjaci upravljaju i sudovima. Ovo je dokaz, dodao je, da se neće stati sa nametanjem odluka kao što nisu stali ni nakon grba, himne, kao i ni nakon odluke o konstitutivnosti i odluke o Sudu i Tužilaštvu.

– Po čemu su grb i himna bili neustavni, pa su ukinuti? Šta je tu bilo sporno? Zato treba ponovo vratiti i grb i himnu, ponovo donijeti te zakone, pa neka oni onda ponovo odlučuju o svemu tome jer se ovo nametanje drugačije ne može izbjeći- poručio je predsjednik Srpske.

On je naveo da je odluka Ustavnog suda kojom je Dan Republike proglašen neustavnim u potpunosti srozala povjerenje u ovaj sud i u odlučivanje na nivou BiH gdje se ponovo želi rehabilitovati odlučivanje nametanjem odluka.

– Jasno je da Bakir Izetbegović nastavlja praksu svog oca nametanjem rješenja, a sutra možemo doživjeti da pošalje i apelaciju za ukidanje naziva Republike Srpske bez obzira na to što nema nikakvog pravnog osnova za to- istakao je Dodik.

On je rekao da je jedan od sudija Bošnjaka, objašnjavajući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH, rekao da je razlog za njeno donošenje to što se jedan broj stanovništva ne identifikuje sa Danom Republike, a živi na prostoru Republike Srpske.

– Pola BiH, odnosno cijela Republika Srpska se ne identifikuje sa BiH, pa nikome nije palo na pamet da ukine BiH. To dovoljno govori o njihovoj drskosti- istakao je Dodik, poručivši da sve dok je on predsjednik Republike 9. januar ostaje da se proslavlja kao Dan Republike Srpske i obilježavaće se isto kao i do sad, uz sve državne počasti.

Popović: Srpska treba da nastavi da proslavlja ovaj datum

Pravni ekspert Vitomir Popović smatra da, nakon odluke Ustavnog suda BiH, kojom je Dan Republike Srpske – 9. januar proglašen neustavnim, Srpska treba da nastavi da proslavlja ovaj datum, a njeni predstavnici napuste institucije BiH.

– Narodna skupština nema nijedan razlog da na dnevni red stavlja izmjene Zakona o praznicima, već treba da poštuje 9. januar kao Dan Republike. Mi u Srpskoj ćemo to da slavimo, sada možda i u većoj mjeri nego ranije- izjavio je Popović i istakao da bi Skupština u vezi sa ovim pitanjem trebalo da se postavi u skladu sa deklaracijom, koju je ranije usvojila.

On smatra da je odluka poruka i za predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH, naročito za one koji su u koaliciji sa SDA, da treba da ih napuste.

– Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, odnosno onih stranaka koje podržavaju Bakira Izetbegovića treba da stave prst na čelo i da vide gdje im je mjesto jer će na najgrublji način biti žigosani od naroda kome pripadaju, a to ne bih poželio nikome- kaže Popović.

Dmičić: Odluka izražava nepriznavanje legitimiteta Republike Srpske

Odluka Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar – Dan Republike proglašen neustavnim, donesena je preglasavanjem stranih i bošnjačkih sudija i njom se izražava nepriznavanje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskih rješenja za BiH, smatra pravni ekspert Mile Dmičić.

Dmičić je sinoć rekao da je ova odluka prvenstveno politički, a ne pravno zasnovan akt.

On je ocijenio da je odluka neprovodiva jer negira nastanak Republike Srpske i ne uvažava njen najviši opšti pravni akt, koji je na osnovu najviših međunarodnih, regionalnih, kao i domaćih akata utemeljio najviše standarde zaštite ljudskih prava i sloboda svim konstitutivnim narodima i građanima na cijeloj teritoriji Republike.

– Narodna skupština će, na osnovu Deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima, morati zauzeti stav o djelovanju predstavnika Republike Srpske u organima BiH, a zatim preduzeti pravne i političke mjere kojima će zaštititi interesi Repubike Srpske i njenih građana i obezbijediti očuvanje ustavnog poretka prema dejtonskim rješenjeima- rekao je Dmičić.

Kasipović: Odluka Ustavnog suda BiH ne doprinosi napretku odnosa

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je Srni da ni apelacija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH, ni odluka kojom je Dan Republike proglašen neustavnim ne doprinosi napretku odnosa u BiH.

– To je ono što je zabrinjavajuće i što govori o vraćanju političkog trenutka i ukupnih odnosa u BiH u neko vrijeme za koje bi svako dobronamjeran zaista želio da je iza svih- rekao je  Kasipović.

On smatra da je sa, kako je rekao, iole nepristrasnim i na pravu zasnovanim analizama, odluka Ustavnog suda mogla biti sasvim drugačija.

– Prije svega, riječ je o očiglednoj političkoj odluci, i to govorim zbog toga što sam imao uvid u pripremu jedne grupe kompetentnih stručnjaka i poznavalaca Ustava iz Republike Srpske koji su argumentovali na apelaciju Izetbegovića- rekao je Kasipović.

(Banjaluka.net/Agencije)