Politika 30.03.2023.

Dodik: Odnosi na nivou BiH korektni, u planu sastanak s predstavnicima EU

ČITANJE: 3 minute

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka s političkim partnerima na nivou BiH, da je zadovoljan onim što je do sada učinjeno, ocijenivši da su odnosi s partnerima na vlasti korektni.

Nakon sastanka predstavnika SNSD-a, HDZ-a, SDP BiH i Naroda i pravde (NiP), Dodik je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je razgovarano o kadrovskim pitanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta koje se vrši u skladu sa dogovorom i raspisivanjem konkursa za ta mjesta.

On je podsjetio da je danas usvojen budžet BiH za tekuću godinu, uporedivši to s ranijim godinama, kada je, naveo je, to bila stvar mrcvarenja i političkog neslaganja u BiH.

Dodik je naveo da treba vidjeti kako će danas usvojeni budžet na operativnom nivou funkcionisati i ostvarivati se, ocijenivši da je to, takođe, rezultat korektnih odnosa između političkih partnera.

Lider SNSD-a naglasio je da je danas razgovarano i o budućoj mapi kretanja ovog partnerstva.

“U tom pogledu složili smo se da kreiramo važan sastanak s predstavnicima EU o tome kako i šta učiniti i šta EU sa stanovišta onoga što očekuje od BiH misli da treba da se učini ovdje, a da mi vidimo vidljive benefite, ne da nam se stalno isporučuju zahtjevi koji su nejasni i daleki u pogledu tih benefita”, rekao je Dodik.

Najavio je da će u narednih sedam dana eksperti stranaka koje su u vlasti na nivou BiH organizovati sastanak na kome će se dogovoriti o deblokadi svih sredstava da bi se ubacili u funkcionisanje u privredni, finansijski i svaki drugi sistem.

“Dogovorili smo da se svi razvojni projekti na prostioru cijele BiH stave u procedure na odlučivanje i da se shodno gotovosti tih projekata bude spremno za donošenje konkretnih odluka na projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i Brčko distriktu”, istakao je Dodik.

Dodik je pojasnio da postoji totalna sporost u realizaciji odobrenih odluka, tako da ima značajan problem obima nerealizovanih sredstava koji se zadržavaju godinu, dvije, pa i više a nisu povučene za projekte koji se odobre.

Prema njegovim riječima, dogovreno je i da svakog mjeseca u zadnjoj dekadi bude održan sastanak političkih partnera na nivou BiH, odnosno da domaćin bude svaki put neko od partnera.

“To će sada biti strukture bošnjačkog naroda i oni će odrediti kada i gdje će biti u aprilu”, rekao je Dodik, te dodao da to garantuje bolje razumijevanje, da ne bude pretpostavki.

On je naveo da srpska strana ne želi da pravi sukobe, te dodao da još postoji snažan početni entuzijazam koji se održava upravo kroz efekte realizacije svih pitanja.

“Želimo da vidimo što je prije moguće formiranje Vlade FBiH, čime bi imali popunjenu strukturu i to naravno predvođenu (liderom SDP-a Nerminom) Nikšićem, koja odražava i ovu strukturu, a to je uglavnom i popuna za svu strukturu na nivou BiH, sa nivoa entiteta”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će se iznaći nove metode usaglašavanja različitih nivoa vlasti, da ne bude to samo potpisivanje, prepisivanje ili pogrešno razumijevanje.

(Srna)

 

Oznake: Milorad Dodik