Politika 15.09.2021.

Dodik: Otjerao sam američkog ambasadora sa mog imanja

ČITANJE: 1 minuta

Milorad Dodik, srpski član Predsjednštva BiH, je na sjednici Narodne skupštine RS rekao da mu je bivši američki ambasador Kliford Bond nudio pomoć američke vlade da mu zatvorska kazna, koja mu je prijetila, bude zamijenjena uslovnom kaznom.

Dodik je rekao da su u vrijeme njegove prve vlade protiv njega pokrenuti sudski postupci zbog kupovine cvijeća namijenjenog za polaganje na spomenike poginulima u ratu i za poklone za zvaničnike koji su dolazili.

On je ustvrdio da mu je Bond na privatnom sastanku rekao da zna da od tih optužbi nema ništa, ali da je Stejt department želio da mu ponudi da mu se zatvorska kazna od dvije godine preinači u šest mjeseci uslovno.

“Ja sam mu rekao da izađe s mog imanja. To je bio moj zadnji razgovor s njim”, rekao je Dodik. On je istakao da u toj kupovini cvijeća nije bilo ništa sporno jer se radilo o zvaničnim odlukama Vlade Republike Srpske, a kasnije je taj predmet obustavljen, prenose Nezavisne.

Dodik je ovo rekao na sjednici o Prijedlogu zakona o zaštiti i očuvanu i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. Na ovoj sjednici, Dodik je poručio da u RS danas vladaju medijske i svake druge slobode, te da RS želi da zajedno sa Srbijom reguliše pitanje upotrebe i zaštite srpskog jezika i pisma.

(B.M)

Oznake: Milorad Dodik