Biznis 20.04.2016.

Dodik otvorio Ekonomski forum: Moj uspjeh će mjeriti po onome šta ostavimo na odlasku

ČITANJE: 2 minute
dodik33
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas na Jahorini dvodnevni “Jahorina ekonomski forum 2016″ koji je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svijetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

Dodik, koji je pokrovitelj ovog impozantnog stručnog skupa, poručio je učesnicima, među kojima je veliki broj članova diplomatskog kora u BiH, da je cilj skupa promocija ekonomskog razvoja, perspektive i boljeg života.

“Republika Srpska pokušava da sve vrijeme održi ekonomski rast i u tome je i uspijevala zahvaljujući predanom radu njenih građana i vlasti. Svi mi smo opredijeljeni za evropski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i vaninstitucionalne poteškoće i prepreke”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska prijatelj svima i da želi da bude i postane prijatelj svim progresivnim snagama u okruženju i svijetu. Prema njegovim riječima, narodi i građani u Srpskoj i BiH moraju još više i marljivije da rade, sa ciljem opšteg napretka. Napredak, kako je rekao Dodik, već je vidiljiv u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima privređivanja i borbe sa posljedicama katastrofalnih poplava. On je podsjetio na ključne privredne i infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku, izražavajući optimizam u pogledu budućeg razvoja Republike, pri čemu je podsjetio na izgradnju Termoelektrane “Stanari” i mrežu auto-puteva, na čemu je zahvalio investitorima iz Kine i Ruske Federacije.

“Politički sistem ne stimuliše slobodu ekonomije. Moj uspjeh na kraju mandata će biti mjeren po tome šta smo ostavili kada smo odlazili”, kazao je Dodik.

“Osim stranih ulagača, u Srpsku su dobrodošli i domaći investitori. Nama je potrebna takva kombinacija”, naveo je Dodik.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske “Svot” Saša Grabovac poželio je doborodošlicu učesnicima i gostima, te zahvalio što su prepoznali značaj ekonomije za razvoj društva.

“Želja nam je bila da na jednom mjestu okupimo domaću i stranu stručnu javnost i donosioce odluka, sa ciljem stvaranja uslova za budući razvoj”, rekao je direktor Udruženja “Svot”, koje je organizator skupa.

Forum je započeo rad u hotelu “Termag” diskusijom na plenarnoj sjednici “Multipolarni svijet i ekonomija – pozicija zemalja zapadnog Balkana” u kojoj o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima je predsjednik Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

(Agencije)