Vijesti 13.01.2023.

DODIK: Ozbiljno shvatiti upozorenja o predstojećim padavinama

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve u Srpskoj, prvenstveno opštinske, ali i republičke organe koji se bave pitanjima elementarnih nepogoda da ozbiljno shvate upozorenja koja dolaze iz Republičke uprave Civilne zaštite, a odnose se na obim padavina koje se očekuju u Srpskoj između 16. i 20. januara.

– Poučeni iskustvom velikih poplava iz 2014. ova upozorenja treba shvatiti na način da se učini sve kako obim padavina ne bi ugrozio imovinu ili ljude. Apel se naravno odnosi i na stanovništvo koje bi trebalo da sagleda okolnosti, ali i vlastite mogućnosti kako bi količine vode koje se najavljuju spremno dočekali – naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je najavio da će ovog vikenda predstavnici Vlade Republike Srpske obići neuralgične tačke u Republici Srpskoj kada je u pitanju plavljenje površina i uvjeriti se da su institucije učinile sve da taj talas u Srpskoj ne ostavi posljedice.

Republička uprava Civilne zaštite danas je najavila da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine, uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka.

Najviše padavina se očekuje u utorak i srijedu, kažu iz Republičke uprave Civilne zaštite i dodaju da će zbog relativno toplog vremena uglavom će padati kiša, a snijeg samo na višim planinama i ponegdje u nižim predjelima na zapadu.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, najveća količina padavina se očekuje u Hercegovini, ponegdje i više od 250 milimetara po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 milimetara, te na zapadu od 60 do 120 milimetara.

Uz zahlađenje kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača.

Iz Republičke uprave navode da se obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 milimetara očekuju u Crnoj Gori, što može prouzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik