Politika 01.08.2021.

Dodik: PIC je antidejtonsko tijelo, Narodna skupština mjesto konačne odluke za srpski narod

ČITANJE: 4 minute

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se “Republika Srpska neće povući ni pedalj u političkoj borbi u vezi sa nametanjem odluke Valentina Incka” i da ga “raduje pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u Republici Srpskoj”.

“Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ako nas ovdje slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti”, izjavio je Dodik.

On ističe da aktuelna situacija u BiH “može trajati danima, mjesecima, godinama”, te da izlaz iz krize vidi u tome da se “nametnuta Inckova odluka odmah stavi van snage”.

“Ukoliko suspenduju Inckovu odluku možemo razgovarati. Ako nastave napade na Republiku Srpsku slijede nove odluke i zakoni. I neka znaju da ćemo sprovoditi usvojene odluke u Narodnoj skupštini. Odbijamo postupanje sudova i tužilaštva BiH po nametnutim zakonima”, rekao je Dodik u intervjuu za “Večernje novosti”.

Dodik je rekao da predstavnici Republike Srpske neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče, a kada se povuče onda će se odlučivati šta dalje.

“Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bježimo od dijaloga, ali to podrazumjeva jasno da se kaže gdje je mjera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju”, rekao je Dodik.

On je naveo da će Republika Srpska “zaštiti svakog građanina od nametnutih rješenja Incka”.

“Oformićemo advokatske timove i nikoga nećemo ostaviti na vjetrometini. Policija Republike Srpske imaće obavezu, čim zakoni koje smo usvojili stupe na snagu da po njima postupa i štiti građane”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kaže da nema strah od hapšenja zbog izrečenih stavova o Srebrenici, te da je zato od početka tražio da ga čuva policija Republike Srpske, “a ne da ga štite oni koji bi ga hapsili”.

Dodik je rekao da će ići u Sarajevo u Predsjedništvo, jer “ima situacija kada hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić može da zakaže sjednicu kada on nije prisutan i da “izglasava neke odluke, osim vojnih”.

“Narodna skupština Republike Srpske mjesto konačne odluke za srpski narod”

Foto: Velibor Tripić

On je istakao da će njegovo djelovanje u Predsjedništvu BiH biti takvo da će na svakom pitanju, odnosno odluci Predsjedništva, koje se stavi pred njega, potegnuti pitanje vitalnog i nacionalnog interesa, te da će od zapisnika pa do svih drugih odluka glasati protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

“I to sve ide u Narodnu skupštinu Republike Srpske koja je mjesto konačne odluke. Narodna skupština je mjesto odluke, a ne Predsjedništvo BiH i toga neka budu svjesni u Sarajevu”, kazao je Dodik.

Dodik istakao je da će “samo i uvijek Narodna skupština Republike Srpske govoriti da li je nešto u interesu Republike Srpske ili BiH, a ne Vijeće za provođenje mira (PIC)”.

– Otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum PIC je antidejtonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabilizuju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik – izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše izjavu Upravnog odbora PIC-a, u kojoj “najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona.

Dodik je naveo da u Republici Srpskoj malo koga više zanima šta je jedna “samoorganizovana grupa ambasadora, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti”.

– Države koje su se samoorganizovale u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Savjet za provođenje mira neka pokušaju da objasne u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa ambasadora pokušava da upravlja nezavisnom i suverenom državom, koja redovno sprovodi demokratske izbore – istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je Narodna skupština najviši organ Republike Srpske sačinjen od direktno biranih narodnih poslanika koji za svoj rad ne odgovaraju ni PIC-u ni viskom predstavniku, već samo građanima koji su ih i birali.

– Stoga je svaki komentar na saopštenje PIC-a više izlišan. Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, baš kao što je isteklo i vrijeme u kojem su sebi pribavili vlast koja im nije data ni Dejtonskim mirovnim sporazumom, ni izborima – naglasio je Dodik.

(N.S)

Oznake: Milorad Dodik