Politika 16.01.2022.

Dodik pisao Đokoviću

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Novak Đoković ponos nacije i da je narod Republike Srpske uvijek bio i ostaće uz njega.

U pismu upućenom Novaku Đokoviću nakon što je Federalni sud Australije odbacio žalbu najboljeg svjetskog tenisera na ukidanje vize, Dodik je naveo da je Novak Đoković, od početka sportske karijere, za mnoge ljude na planeti, a za nas u Republici Srpskoj posebno, bio i ostao mnogo više od sportiste.

“Dragi Nole, Srbi iz Republike Srpske su sa nestrpljenjem i nadom iščekivali dan i sat odluke. Iako u nadi da će konačna odluka biti pozitivna za tebe i da ćeš biti u prilici da po deseti put osvojiš turnir u Australiji i time odmah i zauvijek staviš tačku na diskisuiju ko je najbolji svih vremena. Za nas u Republici Srpskoj svako polemisanje o tome ko zaslužuje titulu najboljeg svih vremena je suvišno, jer si za nas, Nole, to nesumnjivo, Ti”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je način na koji je Đoković pronio svijetom pozitivan glas i sliku o nama i postao uzor milionima mladih širom svijeta, za svaku je pohvalu i divljenje.

“Mi u Republici Srpskoj, navikli na uskraćivanja prava svake vrste, navikli na razne nasrtaje na identitet, na sve moguće napade i etiketiranja najpogrdnijim imenima, u tvojoj pojavi i načinu na koji si poručio svijetu ko si i odakle si, odjednom smo postali važni, opet beskrajno ponosni i ubijeđeni da je samo Srbin mogao otići tako daleko i visoko, uz pomoć vlastitog truda, odlučnosti, vjere i sna. I tako će, Nole, ostati zauvijek”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da su dešavanja u posljednjih desetak dana, od trenutka Đokovićevog ulaska u Australiju radi učešća na turniru Australijan open, sramota za institucije i pojedince države Australije i sve one koji podržavaju njihovo sraman stav i ponašanje.

“Ali, nisu na tvoju sramotu, Novače. Po ko zna koji put pokazao si od čega si sazdan! Pokazao si opet da si među najboljim sinovima koje je ovaj narod iznjedrio kroz vijekove. Za nas u Republici Srpskoj nema dileme da je na sceni politička odluka i da se dobrim dijelom puno toga u Australiji sramno izdešavalo jer si Srbin. Tim više je tvoja žrtva, sportska i lična, i tvoja postojanost i vjernost sebi, održana u trajanju cijelog sramnog i montiranog procesa, za nas još sjajnija i značajnija”, istakao je Dodik.

On je ukazao da je time što mu je nepravedno oduzeto pravo da se takmiči na australijskom turniru i osvoji ga po deseti, rekordni put, izgubio ne samo Novak kao sportista, već i naš narod, ali i sam turnir, svi Australijanci, a sigurno i svi pravdoljubivi ljudi svijeta, bez obzira da li poznaju i prate tenis i uspjehe Novaka Đokovića ili ne.

“Ali, ono što smo svi u ovome sigurno dobili jeste potvđena svijest o veličini tvog talenta koji sije strah među rivalima, i svijest o veličini tvoje ličnosti koja će smoći snage da prebrodi čak i ovaj, jedan od najtežih i najzahtjevnijih mečeva tvoje karijere. Živ i zdrav nam bio, Nole! Želimo ti još puno trofeja i pobjeda na svim poljima!”, poručio je Dodik u pismu upućenom Novaku Đokoviću.

On je srpskom teniseru i njegovim najmilijim poželio da ovo teško poglavlje života ostave iza sebe i da zajedno što prije pronađu izgubljeni spokoj i mir.

(Srna/A.M.)