Politika 13.01.2023.

Dodik: Pod himnom Srpske niko nije stradao, a uz povike “Alahu-ekber” hiljade ljudi

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da odlazeći ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ako ne dovlači urme iz Katara, onda “baca” budaleštine po Sarajevu i u tome joj je prošao cijeli mandat.

“Umjesto da se sa partijskim kolegama pozabavi islamskim paradama po Bužimu, koje jesu prijetnja ne samo BiH, već cijeloj Evropi, Turkovićeva pokušava da svoj otrov prospe po Republici Srpskoj i Ruskoj Federaciji”, izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše optužbe Turkovićeve u vezi sa dodjelom ordena predsjedniku Rusije Vladimiru Putin i intoniranja himne Republike Srpske na obilježavanju Dana Republike.

Dodik je istakao da pod himnom Republike Srpske, koja joj smeta, nije stradao niko u svijetu, ali pod uzvikom “Alahu-ekber”, koji slušamo ovih dana u FBiH, stradalo je hiljade Evropljana i Amerikanaca.

“Mi smo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu dali orden jer nas poštuje i podržava međunarodni sporazum kojim je uspostavljena današanja BiH. Kako da velike evropske zemlje objasne da u jeku sankcija protiv Rusije neke čak imaju povećanu robnu razmjenu sa Rusima? I onda smo mi loši momci, a oni dobri i na strani dobra”, naglasio je Dodik.

Što se tiče izjave Turkovićeve da je dodjela ordena Putinu “šamar cijelom svijetu”, Dodik je podsjetio da kod Srba ima izreka, koja kao da je nastala zbog nje, a koja kaže: “Svaka joj je za šamara”.

“Mržnja prema Srpskoj i svemu srpskom više neće biti tolerisana”

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je u zajedničkim institucijama BiH očigledno normalno ono što je nezamislivo u normalnim zemljama – da u medijima osvanu povjerljivi podaci u vezi sa posjetom i pripadnicima obezbjeđenja sina predsjednika Srbije Danila Vučića Republici Srpskoj, odnosno BiH, ali da to više neće biti tolerisano.

Dodik je za Tanjug rekao da takva neprofesionalnost bezbjednosnih agencija i svih zajedničkih institucija koja je iskazana iz najgorih pobuda – mržnje prema Republici Srpskoj i svemu što je srpsko, nikada više neće biti tolerisana.

“Šta su želeli – da ga postave kao metu i da ga neko ubije samo zato što je došao na obeležavanje Dana Republike na koje godinama dolazi!? Da li je problem biti sa svojim narodom, radovati se rođendanu Republike Srpske, obići groblja srpskih mučenika, razgovarati sa porodicama poginulih srpskih boraca?”, upitao je Dodik.

On je istakao da političko Sarajevo mora jednom da shvati da je BiH sastavljena od dva entiteta i da ovdje žive tri konstitutivna naroda koja imaju ista prava.

“Samo tako možemo ići dalje, a ovakve hajke i mržnja koju ispoljavaju pojedini zvaničnici i mediji u Sarajevu, neće više prolaziti”, rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je plasiranje lažnih vijesti i hajka koja je pokrenuta iz Sarajeva i dijela međunarodne zajednice zbog prisustva Danila Vučića obilježavanja 9. januara jasna poruka da nije poželjno slaviti i radovati se Danu Republike

“Moj odgovor na takve poruke je jasan – Dan Republike se slavio i slaviće se, i ljepše i veličanstvenije, a oni mogu da lažu, izmišljaju i rade šta god žele. Sada im smeta prisustvo mladića, patriote, obilježavanju Dana Republike, kao što im je smetao i njegov otac kada je bio u posjeti Potočarima, pa su ga kamenovali”, rekao je Dodik za Tanjug.

On je ocijenio da “nije važno ni gdje ste, ni šta radite, važno je samo da ste Srbin, da volite svoje, poštujete tuđe i odmah ste smetnja i pojedinim ambasadama i radikalnom dijelu političkog Sarajeva koji gaji mržnju prema Republici Srpskoj i njenim prijateljima i poštovaocima”.

To samo navodi na zaključak da kod njih, koje je očigledno mržnja uzela pod svoje, još nije usahnuo “ratnički neoprimitivizam”, istakao je Dodik i dodao da to dovoljno govori u kakvoj zemlji živimo i gdje bi bili da nije Republike Srpske.

Sarajevski mediji objavili su dopis Ambasade Srbije u BiH upućen Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara kojim ih službeno obavještava da će Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije, boraviti u BiH.

U tom dokumentu navedena su, između ostalog, i imena pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koja su bila u pratnji sina predsjednika Srbije kao štićene ličnosti.

(N.M.)

Oznake: Milorad Dodik