Politika 17.12.2022.

Dodik podržao zahtjev Srbije za povratak srpskih snaga na Kosovo i Metohiju

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da podržava zahtjev Srbije za povratak srpskih snaga na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti, navodeći da je to dobra odluka i da Srbija time vraća na scenu svoja prava.

Napominjući da su svi na Zapadu rekli da to ne treba da se uradi, Dodik je istakao da su prava Srbije nesumnjivo određena odlukama i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN i da je sasvim normalno da se krene sa tim i da se vidi na koji način će Zapad reagovati.

Dodik je ocijenio da će se još jednom potvrditi da Zapad bezočno urušava dignitet ne samo UN, nego i same Srbije u nastojanju da je diskvalifikuje.

Predsjednik Srpske ukazuje da su Srbi na Kosovu i Metohiji u teškoj situaciji, a da Srbija kao domicilna zemlja nema pravo ni da reaguje na sve to, niti bilo šta da učini i da se samo traže povlačenje, ustupci i poniženje Srbije i srpskog naroda.

On smatra da Srbi nisu dovoljno izučili i proigrali demokratski i politički potencijal koji imaju kao narod u smislu da zauzmu jedan stav i u Banjaluci i Beogradu i u Kosovskoj Mitrovici.

“Da kažemo, e sad je ovako… A to može da podrazumijeva svašta, od toga da kažemo – ne želimo više da sa vama razgovaramo, pričamo sa vama 20 godina o ovim pitanjima, ispraznili ste mogućnosti da nešto učinimo, zašto bi razgovarali sa vama, ovo je naš cilj”, rekao je Dodik za TV Prva.

On smatra da Srbiju žele potpuno da potisnu sa Kosova, te ponovio da ne misli da je rat način rješavanja problema i da to najmanje odgovara Srbima, ali da politički treba da ukažu da ne žele da učestvuju u takvoj situaciji.

Govoreći u upadu albanskih odbornika u intitucije u Kosovskoj Mitrovici, Dodik je rekao da nije legitimitet da neko sa vojskom i policijom uvodi neke delegate i formira skuštinu, te ocijenio da to što su Srbi na Kosovu napustili prištinske institucije bilo neophodno kao dio političke borbe i da se kaže da i Srbi imaju svoje ciljeve.

On je rekao da po pitanju Kosova na Zapadu vlada arogancija stranaca koji potpaljuju premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i njegovu ekipu da rade ovo što rade ignorišući Rezoluciju 1244.

“U tom pogledu je apsolutno jasno da oni žele da završe taj posao. Djeluje im da je zbog Rusije i Ukrajine sada dobra prilika i za Kosovo i BiH, zato naprasno nešto ubrzavaju put BiH ka EU”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je ovo igra velikih koji pokušavaju da još jednom ponize Srbiju i Srbe u cjelini.

Govoreći o nepoštovanju potpisanih sporazuma od Zapada, Dodik je rekao da odavno vidi tu paralelu i lažljivu predstavu stranaca sa neispunjavanjem raznih sporazuma od Minskog, do Brisleskog ili Dejtonskog, koje prvo potpišu, a potom razgrađuju, dodajući da je to njihov kontinuirani pristup.

Odgovarajući na pitanje da li Zapad pritiska Beograd da utiče na Republiku Srpsku, Dodik je rekao da niko ne može da kaže da ni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne ispostavljaju određene zahtjeve za Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da ima korektan odnos sa Vučićem i da nikada nije bilo pritisaka, niti je to moguće, te dodao da će on uvijek reći svoj stav.

On je rekao da treba konačno potisnuti strance iz procesa odlučivanja i da u Republici Srpskoj to uspijeva.

Dodik je rekao da su odnosi Srbije i Srpske odlični i da se uzajamno pomažu, dodajući da Republika Srpska na mnogo načina pomaže Srbiji, što se, možda ne može valorizovati novcem.

“Mislim da je samo jako i snažno vođstvo u Republici Srpskoj u najboljem interesu Srbije. Da Srbija ima neke nejake ljude u Srpskoj, imala bi veći problem, nego što ima na Kosovu. Dakle, samo snažna, politički motivisana ekipa ljudi, a mislim da je to upravo moja, od najvećeg je interesa Srbiji da izgradi autonomnu, snažnu, autoritativnu ekipu koja može da donosi odluke, a ne da čeka da ih neko nazove telefonom i te odluke saoštava”, rekao je Dodik.

(Srna/ N.S)