Politika 28.07.2021.

DODIK: Policija Srpske zaštitiće svakog građanina RS od hapšenja

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će, ako Tužilaštvo BiH odluči da privodi ljude, predložiti da Narodna skupština Republike Srpske odbaci djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, a MUP zaduži da fizički sprečava njihovu aktivnost.

Dodik je pozvao sve Srbe u Agenciji za istrage i zaštitu BiH da ne postupaju po nalozima Tužilaštva u vezi sa nametnutim zakonom od strane odlazećeg visokog predstavnika o kažnjavanju “negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca”, te istakao da tome moraju da se suprotstave.

– Zahtijevam od direktora SIPA da ne postupa po tim nalozima i da ne postupa nijedan Srbin. Vjerujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima desiti ubrzo – rekao je Dodik za ATV.

Dodik je uvjeren da nijedan srpski tužilac i sudija neće postupati po Inckovoj odluci, te da će se založiti da zaštiti svakog grđanina Republike Srpske.

– Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj, prilikom svakog saznanja o eventualnom djelovanju SIPA ili obavještajne službe, da obavijeste nadležnu policiju – rekao je Dodik u razgovoru za Alternativnu televiziju.

Naveo je da će u funkciji biti poseban broj u Republici Srpskoj, putem kojeg će građani Srpske informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

– Policija Srpske je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati – izričit je Dodik.

Dodik smatra da će sveopšti otpor u Republici Srpskoj nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” pokazati svu njegovu besmisao, a najviše besmisao funkcionosanja BiH.

– Ovo će pokazati sav neuspjeh BiH i same intervencije koju je nametnuo Incko – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi ranije rekli da je u Srebrenici bio težak zločin i da je stradalo mnogo Bošnjaka, ali da se isto tako ne može prihvatiti kvalifikaciju koju žele da nametnu.

– Ne možemo da prihvatimo da postoje Srbi koji su gotovo u identičnom broju stradali i da oni budu zanemareni od pravosuđa – rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo da su predstavnici političkih partije iz Republike Srpske došli do jedinstvenog stava o ovom pitanju, te ocijenio važnim to što su se predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske saglasili da nema legitimno izabranog visokog predstavnika.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je na ovom sastanku razgovarano i o formiranju koncentracione, odnosno vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i opozicija, a njen cilj bi bio da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika.

Naveo je da prihvata da se formira Vlada u kojoj će biti lideri partija shodno njihovoj veličini i učešću u političkom životu Republike i da se na taj način okupe.

– Razgovaraćemo o tome i u narednim danima. Spreman sam i ponudio sam na prethodnom sastanku lidera partija Srpske da podnesem ostavku na mjesto člana Predsjedništva, kao i da to urade i svi poslanici i članovi Savjeta ministara, odnosno da se povučemo iz tih organa, što bi bila jaka poruka – rekao je Dodik.

Dodik kaže da bi cilj koncentracione Vlade bio da se Srpska vrati u ustavnu poziciju vezano za Ustav BiH, odnosno da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika, kao i one neustavne.

– Takođe, cilj bi bio da se povučemo iz sporazuma o vojsci koji smo dali, kao i sporazuma o indirektnim porezima, te na tom planu formiramo svoju instituciju, da se povučemo iz sporazuma o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te da se pravosuđe organizuje u skladu s onim što je predviđeno ustavima Srpske i BiH – pojasnio je Dodik.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik