Politika 27.07.2020.

DODIK: Položaj Srbije na međunarodnom planu nikad nije bio jači

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da Srbija neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnost Kosova niti će Rusija i Kina prihvatiti reviziju Rezolucije 1244 u Savjetu bezbjednosti. 

Dodik je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio više puta da neće prihvatiti nezavisnost Kosova, kao i da dvije velike sile kao što su Rusija i Kina neće prihvatiti nikakvo odvajanje jer se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

Dodik je istakao da je Vučić postavio jedan novi pristup o Kosovu da se ne može oteti dio teritorije od jedne suverene zemlje, te da položaj Srbije na međunarodnom planu nikada nije bio jači.

– Uvjeren sam da Srbija treba da insistira na svom suverenitetu – rekao je Dodik za televiziju Pink.

Kada je riječ o pripajanju Srpske Srbiji, Dodik je naveo kako to nije jednostavno, ali je ponovio da ako neko dođe u poziciju da Kosovo proglasi nezavisno, zašto se onda na Srpsku ne bi primjenjivala ista pravila.

O albanskoj pjevačici Dua Lipi koja je na Tviteru objavila mapu “velike Albanije”, Dodik je rekao kako se iz svijeta zabave pokušavaju dodvoriti političarima.

O odnosima Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da su dobri, kao i sa Rusijom, te je dodao da Srpska želi da ima takve odnose sa drugima državama u okruženju, ali i unutar u BiH.

U kontekstu pojedinih navoda u medijima da su u nedavne antivladine u proteste u Srbiji umiješani Rusi, Dodik je ukazao na lažne vijesti koje se plasiraju.

(Srna)