Dodik: Ponuditi rješenje kroz reforme

milorad-dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će onaj kome je stalo da najavljeni referendum u Srpskoj o pravosuđu BiH ne bude održan morati da ponudi rješenje kroz reforme, a priliku za to dobiće 10. septembra u Briselu na novoj rudni razgovora o strukturalnom dijalogu.

“Ne bude li jasno postavljenih ciljeva u vezi sa četiri uslova Republike Srpske, referendum će biti održan”, ponovio je Dodik.

On je rekao za RTRS da Srpska očekuje nezavisnost Suda i Tužilaštva BiH, procesuiranje počinilaca ratnih zločina, promjenu Krivičnog zakona i da Sud BiH ne može u procesima retroaktivno da primjenjuje zakon.

Komentarišući prekompoziciji vlasti u Savjetu ministara BiH, Dodik je rekao da SNSD, čiji je predsjednik, ima principijelan odnos i da nigdje ne žuri.

“Mislim da nije riječ o prekompoziciji, niti ima potrebe. Nama je potrebno da se vidi sva izdajnička politika SDS-a i za to treba još malo vremena. Mi ćemo, kada uđemo, biti sasvim jasno pozicionirani i nećemo biti ljubimci Bakira Izetbegovića kao što su oni, već ćemo biti oni koji bez oklijevanja brane interese Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On kaže da je to ono što motiviše za bilo kakav ulazak u vlast na nivou BiH i da će, kada dođe do toga, to biti glavni princip.

“Nemamo nikakve konkretne razgovore, ali je evidentno čim se priča o tome da zajedničke institucije ne funkcionišu, da ne pokazuju ništa, osim da liječe sujetu Bakira Izetbegovića, SDS-u, Mladenu Bosiću i drugima”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da se, na kraju, od svega toga ne dobija ništa, osim velike priče o reformama, boljem životu, a očigledno da je to nemoguće.

“Ovdje je samo riječ o tome da je SDS uradio to da je srpska strana u BiH, koja je u posljednjih devet godina bila najjača i neprikosnovena, sada postala najslabija i da samo služi da dugopročno ostaje i potkopa šanse Republike Srpske”, smatra Dodik.

(Agencije)

Motociklista povrijeđen u sudaru kod Prnjavora

Motociklista R.M. povrijeđen je u saobraćajoj nezgodi na magistralnom putu Prnjavor-Klašnice, u mjestu Ratkovac. U nezgodi su učestvovali povrijeđeni motociklista, koji je vozio Suzuki, i R.M. koji je upravljao teretnim vozilom mercedes. Nezvanično saznajemo da je povrijeđen Ratko Malešević (20), dok je teretnim vozilom upravljao Darko Podgorac (42). Uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode izvršili

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.