Politika 24.08.2015.

Dodik: Ponuditi rješenje kroz reforme

ČITANJE: 2 minute
milorad-dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će onaj kome je stalo da najavljeni referendum u Srpskoj o pravosuđu BiH ne bude održan morati da ponudi rješenje kroz reforme, a priliku za to dobiće 10. septembra u Briselu na novoj rudni razgovora o strukturalnom dijalogu.

“Ne bude li jasno postavljenih ciljeva u vezi sa četiri uslova Republike Srpske, referendum će biti održan”, ponovio je Dodik.

On je rekao za RTRS da Srpska očekuje nezavisnost Suda i Tužilaštva BiH, procesuiranje počinilaca ratnih zločina, promjenu Krivičnog zakona i da Sud BiH ne može u procesima retroaktivno da primjenjuje zakon.

Komentarišući prekompoziciji vlasti u Savjetu ministara BiH, Dodik je rekao da SNSD, čiji je predsjednik, ima principijelan odnos i da nigdje ne žuri.

“Mislim da nije riječ o prekompoziciji, niti ima potrebe. Nama je potrebno da se vidi sva izdajnička politika SDS-a i za to treba još malo vremena. Mi ćemo, kada uđemo, biti sasvim jasno pozicionirani i nećemo biti ljubimci Bakira Izetbegovića kao što su oni, već ćemo biti oni koji bez oklijevanja brane interese Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On kaže da je to ono što motiviše za bilo kakav ulazak u vlast na nivou BiH i da će, kada dođe do toga, to biti glavni princip.

“Nemamo nikakve konkretne razgovore, ali je evidentno čim se priča o tome da zajedničke institucije ne funkcionišu, da ne pokazuju ništa, osim da liječe sujetu Bakira Izetbegovića, SDS-u, Mladenu Bosiću i drugima”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da se, na kraju, od svega toga ne dobija ništa, osim velike priče o reformama, boljem životu, a očigledno da je to nemoguće.

“Ovdje je samo riječ o tome da je SDS uradio to da je srpska strana u BiH, koja je u posljednjih devet godina bila najjača i neprikosnovena, sada postala najslabija i da samo služi da dugopročno ostaje i potkopa šanse Republike Srpske”, smatra Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik