Politika 09.02.2016.

Dodik: Porazno je ako nisam prvi na “crnoj listi”

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je apsolutno nedostojno jedne tako velike zemlje kao što su SAD da se njihov ambasador otvoreno miješa u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, pa i BiH.

Dodik je naglasio da, ukoliko je tačno da ambasador SAD u BiH najavljuje “crnu listu” za političare, to nije ništa novo.

– Ako nisam prvi na listi, onda je to za mene poraz-rekao je Dodik.

On je napomenuo da je prije par dana američki ambasador “držao predavanje kako treba da se ponašaju neki političari”.

– Mi imamo izvorni legitimitet i koga će oni staviti na tu listu, apsolutno me ne zanima. Ali to su priče zadnjih 20 godina, stalno neke liste, stalno nešto, ko god je od tih ambasadora frustriran, ne može da ostvari svoje nakaradne ideje, odmah pričaju o nekim listama, pa neka pričaju to je njihov problem. Ali ako jeste to što vi kažete, a ako nije izvinjavam se gospođi /Morin/ Kormak- rekao je Dodik novinarima.

Govoreći o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima koji je vraćen Narodnoj skupštini Srpske na ponovno razmatranje, te najavljenim izmjenama Ustava zbog odrednice popisa iz 1991. godine, Dodik je istakao da popis iz 1991. godine uopšte nije legalizovan, ta zapitao zašto osnova za modeliranje organa na ovim prostorima nije uzeta iz 1931. ili 1961. godine.

– Zašto recimo nije 1931. godina osnova za modeliranje organa na ovim prostorima, pa ćete vidjeti da je tamo bilo 70 odsto Srba na ovim prostorima- naveo je Dodik.

Dodik smatra da je kvalifikacija posljednji popis, ako uopšte treba da ulaze te kvalifikacije, jedina adekvatna i održiva u budućnosti.

– Popis iz 1991. godine uopšte nije legalizovan. On nije usvojen na skupštini tada, ja sam bio poslanik Skupštine BiH i, između ostalih, i taj popis kojim su spekulisali muslimani bio je razlog, inicijalna kapisla za rat. Nikada nije usvojen kao zvaničan, a sada to pokušavaju da postave kao zvaničan podatak. Sve se pokušava nakaradno uraditi- naveo je Dodik.

Napominjući da je u Ustavu Srpske to nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrič, koji je napisao odrednicu koja uopšte nije trebalo da piše u Ustavu, Dodik je istakao da iz tog razloga Srpska mora naći načina da odgovori, u uslovima kada Bošnjaci blokiraju promjene republičkog Ustava već 10 godina.

– Zato sam rekao da će se okupiti neki ljudi, nisam rekao da će se to desiti ni danas, ni sutra, ni za mjesec dana, ali da ćemo početi da razmišljamo o tome na koji način doći do suverenog Ustava Srpske u kome će se adekvatno izraziti volja ljudi koji žive ovdje, bili oni Srbi, Bošnjaci ili zajedno svi, ali moraće se to poštovati, a ne karikature koje su nametali razni visoki predstavnici- istakao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik