Politika 28.03.2023.

Dodik: Porodice konačno dočekale pristojan i siguran život

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vjeruje da će izbjegle i raseljene porodice kojima su danas uručeni ključevi stanova u banjalučkom naselju Ada konačno moći da imaju siguran i pristojan život nakon višegodišnjeg čekanja.

Dodik je rekao da je zgrada sa 50 stanova za izbjegla i raseljena lica izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa koji su zajedno proveli međunarodni donatori i lokalne institucije.

“Zahvaljujem svima koji su pomogli u ovom programu koji se sprovodi širom Republike Srpske. U Doboju se gradi više od 100 stanova, a imamo namjeru da ovdje izgradimo još stanova i to je dobra prilika da konačno riješimo pitanje smještaja raseljenih ljudi u Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima nakon svečanosti uručivanja ključeva.

On je istakao da je pitanje raseljenih, a ne samo izbjeglih, postalo prioritet u međunarodnim programima.

“Zadovoljan sam u ime Republike Srpske što ovaj program funkcionioše i što imamo priliku da ljudima koji dugo čekaju riješimo njihovo stambeno pitanje”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak ovakvih programa, imajući u vidu da je finasiran dijelom i od Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, Dodik je rekao da Republika Srpska nije prekinula saradnju sa SAD već sa američkom Ambasadom u BiH.

“Ako ne žele zbog toga da finansiraju to je uredu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rješavati”, poručio je Dodik.

Svečanosti uručivanja ključeva prisustvovali su i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, te u ime donatora šef Operativnog odjeljenja Delegacije EU za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vani.

Manifestaciji su prisustvovali i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranić, gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine grada LJubo Ninković.

Višeporodični stambeni objekat u naselju Ada izgrađen je u okviru Regionalnog stambenog programa, a vrijednost zgrade je 2.975.231 KM.

Grad Banjaluka obezbijedio je zemljište i infrastrukturne priključke a izvođač radova bio je “Proda mont” iz Doboja.

Vlada ostvarila sve svoje ciljeve

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Vlada Srpske u izazovnim vremenima ostvarila sve svoje ciljeve i istakao da je Srpska stabilna.

Dodik je rekao da potpuno podržava rad Vlade i da smatra da su aktuelni i drugi izazovi koji su bili teški riješeni na pravi način.

“Republika Srpska je stabilna, izmiruje sve svoje obaveze i nema kratkoročnih problema”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, osvrćući se na prvih 100 dana rada Vlade Srpske.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik