Vijesti 14.11.2015.

Dodik: Potrebna odlučna međunarodna borba protiv terorizma!

ČITANJE: 2 minute
milorad-dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je saučešće predsjedniku Francuske Fransoa Olandu i francuskom narodu povodom terorističkog napada u Parizu, poručujući da nevino stradali očigledno plaćaju ceh dugoročne nestabilnosti u svijetu, koja je omogućila razvoj grupacija spremnih na izvrše ovakav brutalan napad.

-Kao što je to bilo skoro kod nas u Zvorniku, očigledno je da je riječ o terorizmu motivisanom radikalnim islamom- rekao je Dodik  i dodao da niko ne može da ostane ravnodušan pred činjenicom da su ovakve grupe spremne na gnusne napade.

Dodik je istakao da su sve bezbjednosne strukture u Republici Srpskoj veoma angažovane, da prate situaciju i da stepen njihove mobilizacije nije spušten još od terorističkog napada u Zvorniku u nastojanju da se na pravi način pokriju sve bezbjednosno ugrožene tačke i da se prate eventualni pokreti bilo koga.

-Sa stanovišta raspoloživih informacija, Republika Srpske u ovom trenutku može biti sigurna. Nema vidljivih mogućnosti da se desi nešto slično, čak i minimalno- rekao je Dodik i dodao da se u budućnosti ne može isključiti mogućnost djelovanja takvih grupa.

Predsjednik Srpske naglasio je da Republika Srpska svoj stepen pripravnosti u bezbjednosnom smislu drži na visokom nivou i redovno prati sve moguće tačke koje, prema procjenama, mogu da budu predmet sličnih napada.

-Uvjeren sam da će međunarodna borba protiv terorizma dati efekte i da samo udružena međunarodna koalicija u tom pogledu može da pomogne, a to znači angažovanje Zapada i Istoka, odnosno i Rusije, EU i SAD i svih zemalja koje imaju procjenu da su ugrožene od radikalnih islamskih grupa koje su spremne da učine ovakve gnusne zločine kakve smo mogli da vidimo u Parizu – rekao je Dodik.

On je ocijenio da se sada, nakon terorističkog napada na redakciju lista “Šarli Ebdo” u Parizu u kojem su ubijeni novinari, na neki način u kontinuitetu pokušava napraviti totalna destabilizacija Francuske, a time Zapadne Evrope.

-Mi smo na Balkanu suočeni sa već istorijskim problemima o tom pitanju, sada migracionim kretanjima i činjenicom da `Islamska država` u BiH ima najveći broj pripadnika. Očigledno je da `Islamska država` doživljava poraze nakon vojne intervencije Rusije i sve to govori o tome da je moguće da se pažnja preusmjeri na neke druge prostore- rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da ne treba zanemariti i činjenicu da su ekstremisti i pripadnici “Islamske države” prije nekoliko mjeseci uputili direktne prijetnje Balkanu, pa i BiH.

-U tom pogledu mora se učiniti sve da se obezbjedi koordinacija svih snaga u BiH i da se sva bezbjednosna i politička pažnja usmjeri na osposobljavanje bezbjednosnih jedinica za borbu protiv terorizma- rekao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik