Politika 20.05.2016.

Dodik: Potrebno srpsko jedinstvo po pitanju popisa

ČITANJE: 1 minuta

Ovo nije pitanje ni Milorada Dodika, ni Mladena Bosića, ni Mladena Ivanića, ni Željke Cvijanović, već naše budućnosti, bazičnih podataka vezanih za Republiku Srpsku”, rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da predsjednik ne objavljuje rezultate popisa stanovništva i da je potpuno pogrešno bilo kakvo sukobljavanje o tom pitanju. “Nisam razumio svoj pristup kao pristup optuživanja, već sam apelovao na ljude koji sjede u Savjetu ministara BiH na koji način bi mogli da utiču, a mi ćemo danas na sjednici Vlade Srpske odabrati način na koji ćemo reagovati na ovo pitanje. Sigurno je da taj popis nećemo priznati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će vlast Srpske u kontinuitetu sporiti svaku bazu koja pokuša da nametne tu vrstu popisa. Dodik je podsjetio da su srpski predstavnici 2007. godine, kada je visoki predstavnik htio da mijenja Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH, rekli da to neće podržati, pa je to pitanje ostalo u Savjetu ministara i parlamentu BiH.

“Kada se krenuli da to dodatno promovišu i ojačaju, onda je Nikola Špirić kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH podnio ostavku, a Milorad Živković kao predsjedavajući Predstavničkog doma najavio ostavku, nakon čega je međunarodna zajednica, koja je u tom momentu bila neprikosnovena, povukla tu odluku”, rekao je Dodik.

On kaže da je ovu sugestiju dao poučen upravo ovim kao primjerom dobre prakse koju bi trebalo primjenjivati u svim odsudnim situacijama, kao što je i ova, ali da je odluka na predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

“Ovog trenutka prekidam bilo kakvu polemiku sa bilo kim o tom pitanju. Potrebno nam je jedinstvo”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

(Agencije)

Oznake: Nikola Špirić