Politika 26.05.2023.

Dodik: Potvrđen prijateljski odnos Rusije i Putina prema Republici Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je, u intervjuu za RIA Novosti, da je razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspješan i izrazio zahvalnost na podršci Ruske Federacije Srpskoj.

– Razgovor je bio veoma uspješan. Razmijenili smo stavove o trenutnoj situaciji u našim odnosima, o regionalnoj i globalnoj agendi. Јoš jednom je potvrđen prijateljski odnos Vladimira Vladimiroviča Putina i Ruske Federacije prema Republici Srpskoj. Potvrdili smo da mi smo pouzdani partneri i svi naši sastanci su dokaz o tome – rekao je Dodik.

On je dodao da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj, posebno na nivou međunarodnog prava, kao i da je Rusija garant implementacije Dejtonskog sporazuma i uslova koji se moraju ispuniti na nivou Savjeta bezbjednosti UN.

Dodik je naveo da je predsjednik Rusije pokušao da uspostavi dijalog sa Zapadom na temu zajedničke bezbjednosti, ali ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom, ono što su ranije uradili sa Јugoslavijom.

– Predsjednik Putin brine o svojoj državi i svom narodu. On je uvijek bio principijelan kada je ranije pokušavao da razgovara sa Zapadom i NATO i uspostavi odnose zajedničke bezbjednosti i politike. Međutim, oni ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što ranije su radili sa Јugoslavijom – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska pregovara sa Ruskom Federacijom o projektima rekonstrukcije termoelektrana i nabavci opreme za rad u rudnicima, a o ovim pitanjima, dodao je, moglo bi se razgovarati već u junu, tokom posjete delegacije Srpske Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Predsjednik Srpske rekao je da se nada da će do kraja godine početi izgradnja gasovoda iz pravca Srbije.

“Ugovori između Republike Srpske i ‘Gasproma’ o izgradnji kraka gasovoda iz Srbije ostaju na snazi. Banjaluka se nada da projekat može početi ove godine, ali je potrebno dogovoriti preostale procedure”, rekao je za RIA Novosti Dodik.

On je objasnio da je neophodno završiti sve procedure na nivou BiH.

“Važno je da je procedura u toku. A mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da obezbijedimo formalno-pravne uslove za početak izgradnje. Najvažnije je da ostane na snazi sporazum između ‘Gasproma’ i Republike Srpske. Tu se ne očekuju nikakve izmjene”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH se ni drugi projekti neće realizovati ako Srpskoj ne bude dozvoljeno da realizuje svoje projekte.

(Agencije)