Politika 25.11.2020.

Dodik pozvao Incka da zajedno skinu tablu s imenom Radovana Karadžića na Palama

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom završnom obraćanju pred UN-om pozvao je visokog predstavnika Valentina Inzka da mu se pridruži u skidanju ploče s imenom Radovana Karadžića koja je postavljena na studentskom domu na Palama.

Dodik je komentarišući Inckove navode da veliča ratne zločince rekao da je tabla Radovanu Karadžiću bila postavljena onda kad on nije bio osuđen za ratne zločine.

“Pozivam ga lično da zakaže dan i sat da dođe na to mjesto gdje se tabla nalazi, posmatra i bude saučesnik dok se ona skida. Ali zar mislite da je to rješenje? Tabla Radovanu Karadžiću je bila postavljena onda kada on nije bio osuđen za ratne zločine i to je činjenica. Ali Inzko se počeo znojiti oko toga i mislim da je ovo fer ponuda. Kad god mi kaže da će biti na tom mjestu, učinićemo to zajedno ili neka bira, on ili ja”, kazao je Dodik.

Dodik je naglasio da Hag nije bio pravedan prema Srbima.

“Podržavam osudu i presudu za svaki zločin koji je učinjen, svi Srbi su presuđeni u Hagu i mislim da taj Haški tribunal prema Srbima nije bio korektan, jer je nesrazmjerno malo Bošnjaka bilo pred Haškim tribunalom”, kazao je.

Dalje se osvrnuo na podršku Inzku i kazao da ne razumije kako su ga podržale one zemlje koje podržavaju i Dejton s obzirom na to da ga visoki predstavnik u BiH krši.

Prema Dodikovim riječima, Incko nema pravo da tretira Dejtonski sporazum na takav način.

“Nikoga ne napadam, ali ću uvijek braniti srpski narod. I smatram da je BiH stabilna i održiva dok je zemlja s dva entiteta i bilo bi dobro i pravedno da bude i treći entitet hrvatskog naroda”, naglasio je Dodik, prenosi Klix.

(A.M/Banjaluka.net)