Politika 26.12.2015.

Dodik pozvao radnike da ne izađu na proteste

ČITANJE: 2 minute
Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas radnike da u ponedjeljak, 28. decembra, ne izađu na proteste u Banjaluci koje je najavio Savez sindikata Srpske zbog donošenja novog zakona o radu i istakao da rješenja koja je donijela Vlada Srpske nisu uperena protiv radničkih prava.
Dodik je naglasio da je ova vlast pokazala visok stepen odgovornosti prema radnicima i napomenuo da niko nije rekao da će sva radnička prava biti ukinuta, već da će pitanja iz te oblasti s vremena na vrijeme biti stavljena na dnevni red u zavisnosti od uslova na tržištu.

On je rekao da je novi zakon o radu neophodan, budući da Srpska gotovo jedina u regionu to nije učinila i naglasio da kao predsjednik podržava napore Vlade da to pitanje što prije završi.

Prema njegovim riječima, novi zakon nije donesen jer je Vlada uporno htjela da razgovara sa svim socijalnim partnerima i da se postigne neophodni konsenzus, koji ni sada nije postignut sa sindikatom.

“Zakon koji je upućen u skupštinsku proceduru predstavlja visok stepen socijalne i radne odgovornosti za radnike. Mi želimo da se zaštite pravi radnici i pravi poslodavci. Ne radimo ništa što nije pokazalo dobre rezultate na nekim drugim prostorima. Svaki početak može biti problem, ali rješenja koja se donose pokazala su da bez konkurencije na tržištu rada nema kvalitetnog rada i mi to moramo da uradimo ako želimo da držimo korak sa svijetom”, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je republička vlast pokazala kontinuiranu odgovornost jer već dvije godine razgovara o tom zakonu.

“Možda je prije dvije godine bilo lakše donijeti taj zakon, ali nismo htjeli da iz razgovora isključimo Sindikat”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i podsjetio da je i on organizvao jedan sastanak socijalnih partnera koji je Sindikat napustio.

Dodik je podsjetio da je 2006. godine kada je došao na mjesto premijera inicirao potpisivanje kolektivnog ugovora koji je stajao nekoliko godina, ali da ništa nije trajno i da je sada potrebno redefinisati kolektivne ugovore.

Savez sindikata najavio je da će organizovati proteste u ponedjeljak, 28. decembra, u Banjaluci jer je, kako kažu, Vlada Srpske odlučila da bez saglasnosti radnika donese novi zakon o radu.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik