Politika 29.10.2020.

Dodik: Pravosuđe u BiH treba reformisati u cjelini i osloboditi ga od finansiranja spolja

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je za Republiku Srpsku jedino prihvatljiva sveobuhvatna strukturna reforma pravosuđa, koju je svojevremeno dogovorio i potpisao sa tadašnjim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton, i da samo ona može dati rezultate i dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera da je potrebno vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe i obezbjeđenju njegovog integriteta, nezavisnosti i odgovornosti, te da je s ciljem omogućavanja tih promjena potrebno hitno izmijeniti Zakon o Visokom sudiskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, Dodik je istakao da parcijalne izmjene, kako to predlaže Satler, ne mogu dovesti do reda u pravosudnom sistemu.

“Vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe, za koje se i mi zalažemo, a o kojem govori Satler, nije moguće samo izmjenom Zakona o VSTS. Ako već evropske strukture ulažu sredstva u VSTS BiH, kako priznaje Satler, onda bi neko mogao da izvede zaključak da i presudan uticaj na to isto pravosuđe dolazi upravo iz međunarodnih struktura, a nas može navesti na razmišljanje zašto bi ih mi uopšte više finansirali”, naglasio je Dodik.

On je naglasio da bilo kakva supervizija u ovoj oblasti u BiH je neprihvatljiva i nedopustiva, te da pravosuđe u BiH treba reformisati u cjelini i osloboditi ga od finansiranja spolja.

“Samo u tom slučaju imaćemo svoj pravosudni aparat koji će odgovarati građanima koji ga plaćaju, lišen bilo kakvih uticaja sa strane”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik