Politika 24.03.2016.

Dodik: Presuda rezultat pritisaka međunarodnih lobija

ČITANJE: 3 minute
Бањалука - Милорад Додик - интервју
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je apsolutno jasno da je današnja presuda prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu na 40 godina zatvora donesena pod snažnim pritiskom raznih međunarodnih lobija i ranijih stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH.

-Za mnoge slučajeve u Haškom tribunalu poznato je da nisu zasnovani uvijek na činjenicama, nego da su značajno bili motivisani i političkim motivima, kao i unaprijed skrojenim i optužnicama i presudama- rekao je Dodik, istakavši da i većina naroda u Srpskoj to shvata na taj način.

Predsjednik Srpske je istakao da u prilog tome govori i činjenica da je gotovo cjelokupno političko i vojno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se danas “slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno nešto brane, a u međuvremenu uništavaju svjedoke i prijetnjom mijenjaju njihove iskaze”.

-Tako je isto i sa Atifom Dudakovićem koga smo mogli vidjeti kako naređuje da se pobije sve što je srpsko, a nijedan sud, pa ni Haški tribunal, nije našao razloga da ga za to procesuira- podsjetio je Dodik i naglasio da sve to pokazuje da je navodna haška pravda selektivna i politički motivisana.

Dodik je napomenuo da je Haški tribunal pretenciozno bio najavljen kao mjesto pravde koje treba da dovede do pomirenja, a sad se na svakom koraku vidi da u BiH nikada nije bilo manje pomirenja i više nepravde.

-Instalisanje pravosudnih institucija bilo gdje i bilo na kom nivou u funkciji političkih obračuna svakako ne doprinosi stabilizaciji i jačanju povjerenja- naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako je neko želio pravdu za žrtve, onda se postavlja pitanje šta je sa pravdom i za žrtve u srpskom narodu, koje su ogromne, ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji i na mnogim drugim mjestima.

On je upozorio i na činjenicu da se u pogledu haških presuda sa nekih strana pokušava “navaliti određeni teret” i na samu Srpsku, ali je poručio da to neće biti ostvareno, bez obzira na bilo kakve uticaje, te da Srpska nastavlja da živi i radi, da se kreće svojim putem i ka stabilizaciji prilika ukupno.

-Moram da zahvalim i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je danas jasno poručio da politika očuvanja Republike Srpske ne može da bude zavisna od bilo kakvih presuda- rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Srpska treba da bude zahvalna Srbiji i njenom premijeru za ovako jasan stav, koji je izrekao na pomenu žrtvama ubijenim u NATO bombardovanju Srbije, tokom kojeg je poginuo i znatan broj djece.

-Ostalo je vidljivo i da je – slučajno ili ne – za izricanje presude /Karadžiću/ izabran dan kada je počelo bombardovanje Srbije. U tom pogledu ljudi u Srpskoj imaju svoj osjećaj i ja ga osjećam i znam – istakao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik