Politika 19.11.2015.

Dodik: Preživljavanje Dejtonskog sporazuma omogućilo je mir u BiH

ČITANJE: 5 minuta
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Dejtonski sporazum živi već 20 godina i da se održao u važnim elementima isključivo jer je bio odgovor na konflikt koji se dešavao u BiH, a upravo njegovo preživljavanje omogućilo je mir u zemlji.

– Da se Dejton urušavao brzinom kojom su željeli visoki predstavnici u BiH, danas se ne bi ni pričalo o ovom sporazumu, već o zemlji punoj straha i nametnutih rješenja, punoj međunarodne diktature. Dejton je održao važne elemente, poput strukture BiH, odnosno političkih sistema koji su bili osnova za mir u BiH- rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Dejtonski sporazum donio uvažavanje kolektivnih prava i konstitutivnosti i omogućavanje prava veta onima koji smatraju da su njihova prava ugrožena i ocijenio da ovo nisu uspjeli godinama unazad da razgrade ni visoki predstavnici u BiH.

– Cilj visokih predstavnika u BiH, godinama unazad, jeste da od nje naprave unitarnu državu, da od Savjeta ministara BiH naprave vladu BiH. Ali, ključno je da to nisu uspjeli i da nije urušena kolektivna zaštita prava. Taj mehanizam kolektivne zaštite i zaštite entiteta i jeste Dejtonski sporazum- rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

On je ocijenio da nije Dejtonski sporazum garant opstanka Republike Srpske, već ono što je srpski narod učinio kada je stvarao Republiku Srpsku i podsjetio da je Srpska postojala i prije Dejtonskog sporazuma.

– Ona je u političkom i teritorijalnom smislu postojala kao država i prije Dejtona i to se namjerno gura u stranu i zanemaruje. Republika Srpska je formirana prije nego što je počeo oružani sukob. Prije nego što je međunarodno priznata BiH koja nije imala nikakvih elemenata da bude međunarodno priznata- rekao je Dodik.

On je podsjetio na to da je Republika Srpska ušla u Dejton kao strana pregovarač, a iz Dejtona izašla kao priznat međunarodni faktor, ali da protivnici Republike Srpske to konstantno zaboravljaju.

Predsjednik Srpske poručio je da ne odustaje od referenduma od Sudu i Tužilaštvu BiH, jer proces kršenja Dejtonskog sporazuma mora biti zaustavljen voljom naroda i nikako drugačije.

– Ako je to preko referenduma o radu pravosuđa u BiH, onda će tako i biti. Ovo odlično razumiju stranci i oni ne žele da se to desi. Tako sada od referenduma prave veću ratnu opasnost nego od `Islamske države`- rekao je Dodik.

On je istakao da je to dio propagande međunarodne zajednice, a da Republika Srpska mora da zaštiti svoja prava političkim karakterom koji podrazumijeva da mora da ide putem koji štiti njene pozicije stečene u Dejtonskom sporazumu i nikako drugačije.

Dodik je rekao da nema namjeru da odustane od referenduma, jer njemu nema alternative.

– Naravno da ćemo sve odluke dovoditi u pitanje i da se one preispitaju i uvedu u legitimne procedure. Neki Sud i Tužilaštvo BiH mogu da postoje, ali da sude po zakonima koje donosi isključivo nivo BiH, a ne entiteti i da nemaju prava da se miješaju u nadležnosti entiteta. To je osnova svakog pravnog sistema – da se poštuje hijerarhija, a ne da se nekome daje monopol- pojasnio je Dodik.

Na pitanje da li Dejtonski sporazum može da se održi, Dodik je odgovorio da je ključ Dejtonskog sporazuma upravo politički sistem i taj sporazum je najbolja ponuda koju je BiH dobila.

Predsjednik Dodik kaže da je neshvatljivo to što oni “kojima su puna usta BiH” žele da “raspakuju” Dejtonski sporazumi i dovedu do majorizacije u BiH.

On je ukazao da je centaralizacija Bošnjaka u BiH stalno tema koja se nameće i podsjetio da se to pokušalo i popisom stanovništva.

– Bošnjaci su svu svoju politiku zasnovali na rezultatima popisa, jer žele da statistička činjenica pokaže da njih ima više od 50 odsto. Pa šta i da ih ima. BiH nije formirana po tom principu- rekao je Dodik.

Zadržati fokus na nepostojećem sukobu sa Republikom Srpskom, ističe Dodik, cilj je pojedinaca iz međunarodne zajednice da bi skrenuli pažnju sa nekih drugih tema, kao što je ta da BiH “živi izvrnuti život – jedan po Ustavu, a jedan van njega”.

– Danas u BiH postoji ustavna pozicija i druga koja je realnost, ali je antiustavna jer ona nije predviđena Ustavom BiH. Želi se nametnuti BiH kao zajednica koja ne bi bila koncipirna na konsenzusu svih naroda i kao takva BiH sada živi svoj izvrnuti život. Jedan po Ustavu, a jedan van njega- rekao je Dodik.

On je podsjetio na to da je referendum sam po sebi izjašnjavanje naroda i da je legitiman i zakonski izbor, nakon koga bi trebalo da se dođe do određenih odluka.

Dodik je rekao da iz reagovanja međunarodne zajednice zaključuje da “oni ne žele da daju dodatni legitimitet institucijama sistema u Republici Srpskoj i zato ruše priču o referendumu”.

On kaže da, s druge strane, cijeli jedan proces ide u pravcu da treba prihvatiti sve ono što je uradio nasiljem visoki predstavnik i OHR u BiH, navodeći da je na to nasjela opozicija u Srpskoj .

– Ja nikada neću na to pristati. To što je nasiljem učinio OHR stalno ću da osporavam dok sam u politici. Osporavaćemo i one minimalne procedure koje su nam nametnute, jer smo mi protiv bilo kakvih nametanja i to svima mora biti jasno- rekao je Dodik.

On je istakao da je promašena procedura da odluke u BiH donosi parlament BiH i da se tu oduzimaju nadležnosti Republike Srpske.

– Mi predstavnici institucija Republike Srpske prihvatamo samo dogovore između entiteta. Kada su bili `ozbiljniji igrači` iz međunarodne zajednice u BiH, onda se nije išlo u reforme na bazi odluka u paralmentu. Ovdje je odličan primjer donošenje odluke o zajedničkoj vojsci gdje je ona usvojena nakon što su se dogovorili entiteti. To je jedina moguća procedura i tako piše u Dejtonskom sporazumu- rekao je Dodik.

(Večernje novosti)

Oznake: Milorad Dodik