Politika 12.01.2021.

Dodik: Prigovori iz Sarajeva povodom 9. januara imaju patološko politički karakter

ČITANJE: 2 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da će Republika Srpska nastaviti da obilježava 9. januar – Dan Republike, jer je tada formirana i to ne može biti promijenjeno.

“Povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske čujemo odavno poznate stavove kojima pojedinci pokušavaju da ospore ovaj datum. Taj datum je nešto što ostaje zauvijek i što traje, kao što će trajati Republika Srpska. Ostala dvojica članova Predsjedništva smatraju da imaju pravo na to, iako to nije stvar Predsjedništva BiH”, naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je istakao da su inkvizitori međunarodne zajednice u Ustavnom sudu BiH tradicionalno usmjerni protiv Srba.

“Značaj 9. januara – Dana Republike ostaće snažno utisnut u našem narodu. To je iskazano i ove godine kada su mnogi naši građani isticali zastave na svojim stanovima, kućama, balkonima i automobilima, praznik je proslavljen u krugu porodice i nema mogućnosti da ova činjenica bude promijenjena”, rekao je Dodik.

On je istakao da prigovori povodom Dana Republike, koji dolaze iz Sarajeva, imaju patološki politički karakter.

“Svima je poznato da Ustavni sud BiH radi protiv Srba i Republike Srpske, što je potvrđeno i odlukama koje je donosio, a jedna od njih je i o 9. januaru. Ovakav Ustavni sud će razbiti BiH svojim neustavnim i kriminalnim odlukama usmjerenim protiv srpskog narodaa i Republike Srpske. Ovaj sud ne brani BiH, nego je ruši jer ne poštuje Ustav BiH. Sinonim za Ustavni sud BiH je političko nasilje”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve odluke Ustavnog suda BiH koje su donesene protiv Republike Srpske nemaju ustavni osnov, pa tako i odluka o 9. januaru.

“Ustavni sud pokušava da nametne stavove o Repbulici Srpskoj i tako će nastaviti da radi. Dolazak novih sudija govori o tome da su to pažljivo birane i kreirane ličnosti koje treba da rade protiv Srba i Republike Srpske. NJemica koja je došla je apriori protiv Srba. Uprkos svemu, mi ostajemo posvećeni Republici Srpskoj, privrženi 9. januaru i našem nacionalnom interesu”, poručio je Dodik.

On je upitao o kakvoj multietničnosti govore Bošnjaci kada nje nema nigdje u praksi i naglasio da je greška bila što je BiH nakon rata ostala objedinjena, jer nigdje u svijetu nije zabilježeno da narodi koji su ratovali formiraju državu.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik