Politika 03.12.2015.

Dodik: Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH već napisan

ČITANJE: 4 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH već napisan i da je u toku faza konsultacija sa ljudima koji su potpisali zajedničku izjavu u Banjaluci i sa pravnicima.

– Pokušavamo da animiramo i Hrvate i hrvatske političare da vidimo šta oni misle o tome, da li možemo da uradimo zajednička rješenja i ako u tome uspijemo to će biti sasvim nova praksa da se dva konstitutivna naroda pojavljuju sa prijedlogom zakona- rekao je Dodik sinoć za televiziju “OSM”.

Prema njegovom mišljenju, suštinska priča kod odluke Ustavnog suda BiH da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH jeste u tome da se vrši revizija događaja vezanih za 9. januar 1992. godine.

– Ta igra sa datumom uopšte nije bezazlena. Suština nije u pravoslavnim praznicima Svetom Stefanu i Svetom Arhangelu nego u tome da je jedan datum od prije, a drugi od poslije rata. Ako je Dan Republike Srpske poslije rata onda je ona posljedica rata, a ako je prije rata onda ima svoju legitimnost- pojasnio je Dodik.

Predsjednik Republike je naglasio da je 9. januar 1992. godine važan jer je tada donesen akt o osnivanju Republike Srpske, prije referenduma Hrvata i Bošnjaka.

– To je bilo prije oružanog sukoba. Srpska je već imala svoje organe i to isto su uradili i Slovenci i Hrvati i muslimani i mnogi drugi na raspadu bivše Jugoslavije- pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sad kad je umiren visoki predstavnik u BiH i kada ne može da objavi nijednu svoju odluku u Službenom glasniku Republike Srpske i kada njegove odluke niko više ne može ozbiljno da shvati niti bi ih primjenjivao, sve je prebačeno na Ustavni sud BiH koji pokušava da modelira politički sistem u BiH i kreira istoriju.

– To govori da je sve ovo nakaradno. I veliki broj odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene pokazuje da on radi loše- ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske tvrdi da nikada ne bi došlo do ovakvih odluka da su paritetno birane sudije u Ustavni sud BiH iz tri naroda, a to znači u toj pravosudnoj instituciji bi trebalo da budu po tri sudije iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

– Mi koji se bavimo operativnim poslovima ne možemo da prihvatimo preglasavanje. Sve odluke tako donesene treba odbaciti i neprimjenjivati- poručio je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, jedna od najkvalitetnijih stvari iz zajedničke izjave jeste da budu odbijene bilo kakve instrukcije međunarodne zajednice o sprovođenju odluke, što je već prenio i nekim ambasadorima.

Dodik je naglasio da će u narednom periodu insistirati na poštivanju izjave u kojoj se navodi da Narodna skupština Srpske uradi analizu svih odluka koje su donesene preglasavanjem, kao što je to učinjeno i kada je riječ o zastavi, grbu i himni.

On je naveo da je od 12 tačaka zajedničke izjave dogovor postignut lako o 10, a da su oko dvije postojala različita mišljenja, od kojih je jedna – da li ostati u zajedničkim institucijama BiH ili izaći iz njih.

Prema njegovim riječima, raspisivanje referenduma o odluci Ustavnog suda BiH nije bilo sporno.

Predsjednik Srpske je rekao da je odluka o referendumu pripremljena i da će veoma brzo ući u Narodnu skupštinu Republike Srpske, te da očekuje da će on biti sproveden.

– Siguran sam da će na referendumu biti odbačena odluka Ustavnog suda. Izražena narodna volja je sama činjenica i nema pitanja šta će biti dan poslije. Volja izražena na referendumu najjače je oružje koje Srbi mogu da imaju ubuduće. Glas Srba koji izađu na referendum jači je i od tenkova i od aviona. To je volja koju niko ne može da ignoriše- istakao je Dodik.

On je naglasio da će, ako bude razuma kod Bošnjaka, biti ispoštovan rok od 120 dana za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, a da će, ako ima cinizma, onda dobiti atmosferu referenduma i očigledno ozbiljne zahtjeve koje neće eliminisati ni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, a to su zahtjevi da predstavnici Srpske napuste zajedničke organe.

Dodik je istakao da napuštanje zajedničkih organa podrazumijeva da nema BiH.

– Ako hoće da nema BiH, ja navijam za njih, za to njihovo ponašanje. Gotovo je nemoguće izaći iz ove procedure, nego se mora usvojiti zakon o Ustavnom sudu koji će zaštititi sve, a to znači da u većini glasova mora biti i glas iz entiteta i konstitutivnog naroda, a to štiti i Bošnjake- pojasnio je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik