Dodik: Problem migranata treba da riješi EU

dodik

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da migranti kroz BiH, odnosno Srpsku, mogu da prolaze samo pod uslovom da je riješen stav EU o tome kako će što prije napustiti teritoriju BiH.

Dodik je istakao da bi bilo kakva koncentracija migranata u BiH značajno destabilizovala ne samo ekonomsku i socijalnu, već i političku situaciju.

On je pojedinim predstavnicima zajedničkih institucija na nivou BiH, koji pozivaju migrante da dođu u BiH, poručio da razmisle o tim pozivima, te istakao da Republika Srpska ne namjerava da čini bilo šta na svoju štetu prilikom rješavanja problema migranata.

“Nismo to izazvali, nismo tome ni doprinijeli, ne smetamo ničemu i nemamo namjeru da izdvajamo bilo kakve fondove u tom pogledu. Naši fondovi nisu toliko bogati kao neki u zapadnoj Evropi da bi mogli da održavaju stotine ili desetine hiljada ljudi”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da Srpska nema prostora, smještajnih kapaciteta, novca, niti je spremna da pruži bilo kakvu drugu logistiku.

Dodik je istakao da Evropa zatvaranjem granica pokušava da rješava problem migranata prije nego uđu u EU.

“Problem migrantske krize treba promptno da rješava EU, ali je očigledno da u Uniji nema saglasnosti”, rekao je Dodik.

On je osudio potez Hrvatske u vezi sa zatvaranjem granice sa Srbijom, ocjenjujući to kao nedopustivo i nekorektno, ali i kao mogućnost da BiH bude potencijalni prostor za prolaz migranata.

“Vidimo da dobre namjere Srbije da bude korektna u pristupu izbjeglicama, koje su masovno prisutne na skoro cijeloj teritoriji Srbije, govori o tome da to nije uvijek isplativo. Srbija danas ima ogromnu štetu”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da EU nije korektno reagovala prema Srbiji koja ničim nije doprinijela migrantskoj krizi, a koja očigledno snosi ogroman teret te krize.

“Oni koji su očigledno i uzrokovali takvu migrantsku krizu, dajući političku podršku intervencijama koje su se širile na sjever Afrike i kasnije na Bliski istok, sada, zatvaranjem granica, pokušavaju da spriječe migrante koji bježe od rata”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da će zatvorena granica između Srbije i Hrvatske, te zadržavanje putnika i robe, donijeti štetu odnosima dvije zemlje.

Dodik je istakao da zatvorenost te granice šteti i privredi Republike Srpske, koja već sada trpi određene probleme.

“Naši privrednici gube dane čekajući da se nešto riješi”, rekao je Dodik i istakao da očekuje da taj problem bude brzo otklonjen.

(Agencije)

CVIJANOVIĆ: Iza pokušaja odgađanja lokalnih izbora stoji velika igra i manipulacija

Potpredsjednik SNSD Željka Cvijanović istakla je da iza prolongiranja lokalnih izbora stoji velika igra i da se sve to dešava sinhronizovano, te da postoji opravdan strah da BiH može doći u situaciju da ima “Mostar na cijeloj teritoriji u političkom, odnosno izbornom smislu”. – Možemo doći u situaciju nemogućnosti održavanja izbora. Međutim, ovdje je druga

NOVE CIJENE NA PUMPAMA: Gorivo u BiH skuplje i do 20 feninga

Cijene goriva na pumpama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je za “Nezavisne” Almir Bečarević, stručnjak za energente. “Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obimu”, ističe Bečarević. Smatra da se u narednom periodu

Renoviranje prostorija u Zajednici srpskih klubova u Beču

U Austriji postoji veliki broj klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji se bave kulturnim i sportskim aktivnostima. Ovi klubovi imaju značajan doprinos očuvanja jezika i identiteta tih ljudi ali su oni i jedan vid povezivanja, kako sa državama svoga porekla, tako i sa institucijama Republike Austrije. Prvi klubovi osnovani su početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

POPUŠTANJE MJERA: Kalifornija otvara frizerske salone i brijačnice, sa radom počela i njujorška berza

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga. Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je ukinuo zabranu održavanja misa i trgovanja u zatvorenim prostorima, ali uz nastavljeno strogo pridržavanje ograničenja u

Servisne informacije za 27. maj

Servisne informacije za srijedu, 27. maj 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična dijela. Narušavanja javnog reda i mira nije bilo. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše povrijeđena. Hitna pomoć U Stanici hitne