Dodik: Problem migranata treba da riješi EU

dodik

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da migranti kroz BiH, odnosno Srpsku, mogu da prolaze samo pod uslovom da je riješen stav EU o tome kako će što prije napustiti teritoriju BiH.

Dodik je istakao da bi bilo kakva koncentracija migranata u BiH značajno destabilizovala ne samo ekonomsku i socijalnu, već i političku situaciju.

On je pojedinim predstavnicima zajedničkih institucija na nivou BiH, koji pozivaju migrante da dođu u BiH, poručio da razmisle o tim pozivima, te istakao da Republika Srpska ne namjerava da čini bilo šta na svoju štetu prilikom rješavanja problema migranata.

“Nismo to izazvali, nismo tome ni doprinijeli, ne smetamo ničemu i nemamo namjeru da izdvajamo bilo kakve fondove u tom pogledu. Naši fondovi nisu toliko bogati kao neki u zapadnoj Evropi da bi mogli da održavaju stotine ili desetine hiljada ljudi”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da Srpska nema prostora, smještajnih kapaciteta, novca, niti je spremna da pruži bilo kakvu drugu logistiku.

Dodik je istakao da Evropa zatvaranjem granica pokušava da rješava problem migranata prije nego uđu u EU.

“Problem migrantske krize treba promptno da rješava EU, ali je očigledno da u Uniji nema saglasnosti”, rekao je Dodik.

On je osudio potez Hrvatske u vezi sa zatvaranjem granice sa Srbijom, ocjenjujući to kao nedopustivo i nekorektno, ali i kao mogućnost da BiH bude potencijalni prostor za prolaz migranata.

“Vidimo da dobre namjere Srbije da bude korektna u pristupu izbjeglicama, koje su masovno prisutne na skoro cijeloj teritoriji Srbije, govori o tome da to nije uvijek isplativo. Srbija danas ima ogromnu štetu”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da EU nije korektno reagovala prema Srbiji koja ničim nije doprinijela migrantskoj krizi, a koja očigledno snosi ogroman teret te krize.

“Oni koji su očigledno i uzrokovali takvu migrantsku krizu, dajući političku podršku intervencijama koje su se širile na sjever Afrike i kasnije na Bliski istok, sada, zatvaranjem granica, pokušavaju da spriječe migrante koji bježe od rata”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da će zatvorena granica između Srbije i Hrvatske, te zadržavanje putnika i robe, donijeti štetu odnosima dvije zemlje.

Dodik je istakao da zatvorenost te granice šteti i privredi Republike Srpske, koja već sada trpi određene probleme.

“Naši privrednici gube dane čekajući da se nešto riješi”, rekao je Dodik i istakao da očekuje da taj problem bude brzo otklonjen.

(Agencije)

GRADONAČELNIK VRATIO NADU Višečlana porodica u Banjaluci godinama čeka na stan

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poništio je rješenje Komisije za rješavanje stambenih sporova, prema kojem je višečlanoj porodici Kalabić bilo uskraćeno pravo na stan u državnoj svojini na kojem ne postoji stanarsko pravo. Miroslav Kalabić, otac četvoro djece, izjavio je da se nada da će nova odluka Komisije ići u prilog njegovoj porodici i omogućiti im

KOS: Škola podržava akcije građana, ne i političku promociju

Direktor Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu Ognjen Kos namjerava da pozove predstavnike svih zainteresovanih udruženja građana na sastanak kako bi usaglasili akcije za predstojeći period te kako bi izbjegli svake dalje nesporazume, jer kako ističe, i rukovodstvo škole i udruženja građana očigledno imaju zajedničke ciljeve.

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.