Politika 06.02.2016.

Dodik: Proces protiv Radončića i Dautbašića – politička farsa

ČITANJE: 7 minuta
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao pravosudnu političku farsu sudski proces protiv lidera Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudina Radončića i člana ove stranke Bakira Dautbašića.

Dodik procjenjuje da će se kada se sve završi ispostaviti Radončić i Dautbašić nisu krivi i to će se proslavljati kao konačna amnestija od bilo kakve odgovornosti za ono što im se sada pripisuje.

On je novinarima u Trebinju rekao da je riječ o scenariju da se Radončić provede kroz postupak na čijem će kraju biti proglašen nevinim, čime će biti oprana politička nomenklatura kod Bošnjaka.

Dodik je ponovio da je riječ o pravosudnoj političkoj farsi u kojoj se podiže optužnica za ugrožavanje pravosuđa, a zaobilaze sve one stvari o kojima je govoreno u javnosti, razna ubistva i ostalo.

-Tako se mogu predano prepustititi koncepciji koja je veoma poznata samo Republici Srpskoj, a koju zajedno sa ovim smutljivcima iz SDS-a problematizuju- rekao je Dodik.

Govoreći o Dautbašiću, Dodik je istakao da ge ne zna, da nikada nije bio s njim u kontaktu i da ga ne zanima.

-To samo govori koliko su politizovane institucije i kakvi su politički pokušaji da se različitim procesima nastoji ojačati uloga institucija koje su vanustavne i vandejtonske, kao što je Sud i Tužilaštvo BiH- istakao je Dodik.

On je dodao da Srbi nikada ne smiju prihvatiti Sud i Tužilaštvo u ovom obliku.

-Ono što sada vidimo jeste da se to nameće kao najvažniji organ u BiH. Njima je najvažnije da se vidi da tamo dolaze neki privrednici. Po njima, daj Bože i neki političari da skrušeno dolaze, povinuju se i saginju Sarajevu u smislu poruke – šta će očekivati običan čovjek od Trebinja do Novog Grada, nego da ulije strah od tog nekog Sarajeva- istakao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ostaje najbolji i najstabilniji dio, ne samo BiH, nego i u regionalnom smislu.

Dodik je istakao da ima i takvih kao što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji pričaju loše o Republici Srpskoj, a u njoj ne žive, niti dolaze.

-Nemoguće je da neko ko živi u Sarajevu i ne vidi Republiku Srpsku, priča kako je ona loša, kako to čini Izetbegović. To je njegova mržnja- rekao je Dodik i naglasio da Srpska zna svoj put i da od tog puta neće odustati.

Predsjednik Srpske istakao je da je prva strateška orijentacija poštivanje Ustava BiH, kako je napisan, i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da će, ukoliko to u dugom periodu ne bude moguće, Republika Srpska sigurno razmišljati o važnim pitanjima svog statusa.

-Međunarodna zajednica tada neće moći da ima tolike intervencije kao do sada. Mi u Srpskoj znamo šta radimo. Republika Srpska nikada neće biti potlačena od BiH i nikada neće biti beznačajan dio BiH- poručio je Dodik i dodao da Srpska teži da bude najjači dio u BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da je sadašnja srpska struktura na nivou BiH “potpuno devastirala poziciju Republike Srpske” i poziva građane Srpske da odbace takvu politiku Saveza za promjene, koji je nazvao “savezom za rikverc”.

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, rekao je da je Srpska politički stabilna jer ima stabilnu skupštinsku većinu i Vladu koja izvršava sve poslove, ali da je loš njen politički položaj na nivou BiH jer je ugrožen djelovanjem Saveza za promjene.

-Savez za rikverc, a ne Savez za promjene, svojim politikama doprinio je da prioritet i afirmacija institucija BiH budu na nivou koji to ne zaslužuje, odnosno iznad onoga što jesu zakonska ovlašćenja mnogih organa- rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Trebinju.

On je podsjetio da je Republika Srpska do prije godinu dana bila najvažniji institucionalni politički faktor u BiH i nijedna odluka u BiH nije mogla da bude postavljena na dnevni red, a da nije uvažena Republika Srpska.

-Sada je sve drugačije. To ovaj narod vidi i mora da zna da je ono što čini savez za rikverc dugoročno, nacionalno i državnički šteti Republici Srpskoj. To moramo sanirati u najskorije vrijeme- poručio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da politika Republike Srpske nije politika jačanja centralizovane i unitarne BiH.

-Mi se tome snažno suprotstavljamo. To je legitiman politički stav. Legitiman je zato što je zasnovan na Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Nelegitiman je stav unitarizacija i centralizacija BiH. I kada su nam god oni koji su to činili, stranci i političko Sarajevo, govorili da to ne čine mi smo smatrali da lažu. I svaki put smo bili u pravu kada smo se uvjerili da je to bila laž. Republika Srpska mora da vodi računa o tome- napomenuo je Dodik.

On je ukazao da je izdaja “kada odete u Sarajevo i tamo favorizujete organe BiH na štetu Republike Srpske”.

Dodik je rekao i da zna da u “SDS-u ima dobrih ljudi, manje u PDP-u”, ali da “oni u svakom slučaju moraju odbaciti politiku izdaje”.

-Uvjeren sam da su oni sa stanovišta političke podrške u silaznoj putanji. Ankete rađene za potrebe stranaca govore da je SNSD kao partija povećao podršku u javnosti u odnosu na ono što je bio izborni rezultat. Naša podrška je u ovom trenutku 33,7 odsto, a SDS se, u odnosu na podršku na izborima kada je imao 21 odsto, survao na 11,3 odsto, što govori o tome da narod već kažnjava. U svakom slučaju za nas je dobro da SDS ostane još tamo da se vidi obim te izdaje- naveo je Dodik.

Zato se, kaže Dodik, uporno boje SNSD-a i koalicije oko ove stranke.

-Stalno se pitaju hoćemo li ući navodno u neku vlast na nivou BiH. Mi ne idemo u vlast i nismo bili u vlasti BiH. Mi smo tamo kao predstavnici Republike Srpske. Obim i karakter vlasti na nivou BiH nas ne zanima! Mi ne biramo ko tamo dolazi u ime Hrvata ili Bošnjaka. Mi tamo idemo kao legitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske. Kada tamo odemo, mi nismo u vlasti, nismo partneri, ni koalicija, i to smo pokazali svih prethodnih osam godina kada smo tamo bili. Nažalost, ovi drugi to nisu- rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najbliži su istini oni koji za Savez za promjene kažu da su podanici /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića.

-Možemo da im pripišemo još mnogo štošta što ide uz te njihove izdajničke i kolaboracionističke aktivnosti. Teme koje su oni nametnuli možda su danas ovdje dominantne, ali će i to proći, kao što sve prolazi. Vidjeće se kolika je to bila nepotrebna laž- rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Trebinju.

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu dana, ukoliko se pokuša napraviti hronologija od kada su u Sarajevu predstavnici Saveza za promjene, “vidi se kolika je izdaja, i narod to ne prašta”.

“Narod, možda, u trenutku ne razumije da se izdaja dešava, ali kada sazna neće oprostiti. Pozivam ljude širom Republike Srpske da odbace tu politiku Saveza okupljenog oko SDS-a, PDP-a i nekih drugih”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su političari iz stranaka iz Saveza za promjene zarad lične promocije zanemarili nacionalnu i državnu odgovornost i pokušavaju tako da devastiraju Republiku Srpsku.

-Republika Srpska je za nas i za mene kao predsjednika svetinja. Nema prečeg političkog zadatka, osim jačanja Srpske- poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je Skupština Republike Srpske najefikasniji parlament u regionu i u prošloj godini je u najvećoj stopi realizovano sve što je bilo planirano, Vlada Srpske je predložila i usvojeni su svi bazični dokumenti.

-Sa stanovišta efikasnosti institucija apsolutno je jasno da je ta efikasnost na strani Republike Srpske – poručio je Dodik.

(Agencije)