Politika 24.07.2021.

DODIK PRVI, KOVAČEVIĆ DRUGI: Peticija potpisivana u Banjaluci i Doboju

ČITANJE: 2 minute

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, obratio se novinarima danas na Trgu Krajine povodom početka potpisivanja peticije kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Kovačević je tim povodom napomenuo da je Dodik juče prvi potpisao peticiju, prenosi Srpskainfo.

– Gospodin Dodik jasno je izrazio stav, da se u Srebrenici nije dogodio genocid, uvažavajući svaku žrtvu. Za srpske žrtve niko u građanskom ratu nije odgovarao, ali ne možemo pristati da manipulacijama srpski narod bude jedini okarakterisan kao genocidan – kazao je Kovačević.

Rekao je da Dodik poziva sve građane da stave potpis na ovu peticiju.

– I time daju do znanja da je Srpska jedinstvena – rekao je Kovačević .

Dodao je da BiH može opstati samo ako visoki predstavnici odu iz BiH.

Kovačević je nakon izjave, takođe potpisao peticiju.

“Zaboraviti boju dresova”

Peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, o čemu je odluku donio odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, danas je u Doboju za nepunih sat vremena potpisalo oko 200 građana.

Peticiju je potpisala i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić koja je poručila da se radi o podršci opstanku Republike Srpske a protiv svega što je nametnuto.

– Ponosna sam danas što danas kao građanin i poslanik imam priliku da potpišem ovu peticiju i sigurna sam da će po prvi put političko Sarajevo da vidi šta je srpsko jedinstvo – izjavila je Vučićeva, prenosi Srna.

Prema njenim riječima, slične aktivnosti organizovane su širom Srpske, između ostalih danas će biti i u Bijeljini, a građani su veoma zainteresovani za potpisivanje, uključujući i one u inostranstvu.

Odluku odlazećeg visokog predstavnika, Vulićeva je ocijenila kao civilizacijski presedan u savremenom svijetu da neko oduzme pravo na mišljenje i govor.

Peticiju je među prvima potpisao Aleksa Mirčetić, a to je obrazložio potrebom da se poništi nametnuta odluka, za šta je više nego ikada ranije potrebno srpsko jedinstvo.

– Treba svi da zaboravimo na boje stranačkih dresova i da čvrsto stanemo za poništenje odluke – izjavio je Mirčetić.

Peticiju je u 15.30 časova organizovalo Udruženje Pravda za Doboj.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

(SB)