Dodik prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH

Prvi predsjedavajući u Presjedništvu Bosne i Hercegovine biće Milorad Dodik s obzirom na to da je osvojio najveći broj glasova na izborima 2018. godine za člana Predsjedništva BiH.

“Članovi Predsjedništva će između sebe imenovati jednog člana za predsjedavajućeg. U prvom mandatu Predsjedništva, predsjedavajući će biti onaj član koji je dobio najveći broj glasova”, nalaže Ustav BiH.

Dodik je prema dosadašnjim rezultatima osvojio 353.626 glasova. Zatim slijedi Željko Komšić sa nešto više od 221 hiljadu glasova, a posljednji sa brojem glasova u Predsjedništvu je Šefik Džaferović, 209.218.

Poslije toga, u Ustavu piše, način izbora predsjedavajućeg, rotacijom ili na drugi način odrediće Parlamentarna skupština BiH.

Članovi Predsjedništva se smjenjuju na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci.

(N1)

VOZAČI OPREZ Dual radar sutra “vreba” na području Banjaluke

Policijska uprava Banjaluka obavještava građane da će se od 18. januara do 6. februara na putevima koje pokriva ova uprava vršiti kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine kretanja pomoću radarskog sistema “Dual”.

BEVANDA: Tužno je da neki Banjaluku smatraju neprijateljskom teritorijom

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je da nije očekivao toliki izliv mržnje zbog njegovog prisustva akademiji povodom Dana Republike Srpske, ocijenivši da je tužno da je za one koji tvrde da su patriote, Banjaluka neprijateljska teritorija.

Obustava saobraćaja u subotu

Zbog održavanja bogojavljenskih svečanosti, u okviru kojih je predviđeno kretanje svečane litije od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta u Ulici Patre, u subotu 19. januara 2019. godine, u vremenu od 11.00 do 14.00 časova, biće sukcesivno obustavljen saobraćaj u sljedećim ulicama: Kralja Petra I Karađorđevića (od Narodnog pozorišta RS do Ekvatora); Marije Bursać