Politika 26.08.2018.

DODIK: Putin dolazi u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će ruski predsjednik Vladimir Putin doći u Republiku Srpsku na otvaranje Rusko-srpskog centra u Banjaluci.

– Ako me pitate da li mislim da će Putin doći u Srpsku na otvaranje centra, mogu vam reći da mislim da hoće – rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

Kaze i da je ponosan sto će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doći 17. septembra u Banjaluku na postavljanje kamena temeljca za izgradnju Rusko-srpskog centra. On je ocijenio  da Aleksandar Vučić nosi ogroman teret svoje poštene namjere da kosovsko pitanje postavi kao najvažnije državno pitanje Srbije.

– Prije dolaska Vučića na vlast Kosovo je bilo izgubljeno za Srbiju i niko ga nije otvarao i bilo je pitanje vremena zatvaranje priče na štetu Srbije i srpskog naroda. Vučić je vratio snažno ovo pitanje kako bi zastitio Srbe na Kosovu, ali i kako bi zaštito Srbiju kao državu – istakao je Dodik i dodao da se Vučić danas bori za srpske interese i za srpski narod kao što se americki predsjenik bori za svoj narod i drzavu.

Dodik napominje da ima onih koji su imali priliku i povoljnije okolnosti da stave to pitanje na dneveni red, a odjednom postaju glavni opomenti borbe za Kosovo.

– Vučić vodi jednu tešku borbu i umjesto da se svi okupimo oko njega i pokazemo jedinstvo imamo one koji govore da “on nije taj”. Uvijek kada su Srbi jedinstveni onda su najjači. Na pitanju Kosva moramo pokazati jedinstvo svih Srba – poručuje Dodik.

On smatra da Srbija ima jaku državu i rukovodstvo i kaže da svim srcem podržava borbu za očuvanje Kosova.

Kada je u pitanju njegova želja da Srbija i RS budu jedna država, Dodik kaže da se ne može podijeliti jedan narod koji ima tako jaku sinregiju.

– Već jedan vijek se ovdje govori o bosanskim, hrvatski, crnogrskim Srbima. Uvijek se izbjegava da se kaže da smo mi samo – Srbi – ukazuje Dodik i dodaje da. ako je nekadašnja unutrašnja linija Jugosavije postala granica, ne vidi zašto to ne bi postala i ova u Bosni.

Zaključio je da i on i predsjendik Vučić trpe velike pritiske Zapada i onih koji bi da nametnu mnoga rješenja štetna po Srpsku i Srbiju, ali da se konstantno bore da zaštite srpske nacionalne interese.

(Tanjug)

Oznake: Milorad Dodik