Politika 04.12.2021.

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Šmita

ČITANJE: 3 minute

Vladimir Putin mi je potvrdio da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci

“Osjećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovorali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji gasovoda, Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, cijeni nafte”, poručio je Dodik.

On je naglasio da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne nijedan zakon, a on je to uradio 140 puta.

“Rusija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, i ona to manifestuje na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga pokušava se sva krivica svaliti na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat sa detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za Šmita u Savjetu bejzbjednosti UN. Rusija nema namjeru da se miješa u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izlasnika”, poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska posvećana Ustavu BiH i usmjerena je na to kako je on izvorno zapisan.

“Sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom Ruska Federacija to podržava. Upoznao sam Putina da mi nemamo namjeru da idemo ka NATO, i njemu je to poznato. Dogovor i razgovor sa ljudima, bez miješanja drugih u unutrašnje stvari i to smo mogli da čujemo od predsjednika Putina”, poručio je Dodik, prenio RTRS.

Srpska ne odustaje od tužbe protiv Šmita za lažno predstavljanje

Republika Srpska neće odustati od najave da tuži Kristijana Šmita u Njemačkoj, njegovoj zemlji, što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, naglasio je Milorad Dodik, sprski član Predsjedništva BiH.

– To neće prestati dok ne nađemo tu mogućnost. Šmit lažnim predstavljanjem, koje je krivično djelo svugdje, opterećuje cijeli politički sistem u BiH i počinio je niz drugih krivičnih djela – kaže Dodik.

Dodik je ponovio da je za Republiku Srpsku Šmit obični građanin Njemačke i da nema nikakve političke uloge u BiH.

– Mislim da je situacija u BiH dovedena do apsurda za koji ne znam da može biti veći – imamo čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom iako ga nije imenovao Savjet bezbjednosti, i nastavlja da glumi visokog predstavnika – rekao je Dodik.

Osvrćući se na špekulacije za pratnju koju je Šmit dobio boraveći u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da to nije trebalo, ali da će se ispitati ko je pogriješio.

– Šmit nema status visokog predstavnika i nema mjere zaštite kakve je ranije ovdje imao visoki predstavnik – naveo je Dodik.

Gas za Srpsku 290 dolara

Cijena gasa za Republiku Srpsku je 290 dolara, jer plaćamo dodatni tranzit u odnosu na Srbiju, koja gas dobija za 270 dolara.

– Sa kompanijom Gasprom smo dogovorili izgradnju gasovoda od Bijeljina do Banjaluke i na tome sam zahvalan direktoru ovog ruskog giganta Alekseju Mileru – poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kolegijum Narodne skupštine naredne sedmice o sjednici o vraćanju nadležnosti

Očekujem da će Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske naredne sedmice odlučiti kada će biti održana posebna sjednica Skupštine o vraćanju nadležnosti Srpske, istakao je Milorad Dodik, Srpski član Predsjedništva BiH

– To zasjedanje će pokazati da su vlasti Srpske i ranije bile jasno opredijeljene da se to učini u skladu sa Ustavom BiH. I da ništa ne činimo što nije u skladu sa tim pravnim aktom – rekao je Dodik.

Razgovori koji se vode na nivou FBiH vezano za reformu izbornog zakona vode se mimo zvaničnika iz Republike Srpske.

– Razgovor između Bošnjaka i Hrvata, podsredstvom međunarodne zajednice su puni neiskrenog odnosa bez želje da se dođe do zaključka. Muslimani žele da zadrže sadašnji sistem, da se bira onaj koga oni hoće kao što je Željko Komšić. A Hrvati su odlučni da ne pristanu da budu preglasani i da im se na isti način ukrade još nekoliko mandata- naglasio je Dodik.

(A.M.)

Oznake: Milorad Dodik