Vijesti 23.04.2022.

Dodik razgovarao sa Jefremom: Srpski narod na ovim prostorima ne bi opstao bez crkve

ČITANJE: 2 minute

Srpski narod na ovim prostorima sigurno ne bi ostao ni opstao bez Srpske pravoslavne crkve, ocijenio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon susreta da episkopom banjalučkim Jefremom.

Sastanku u Banjaluci je prisustvovao i Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

“Crkva je odigrala ne samo istorijsku nego i narodnu ulogu. Crkva je ta kojoj vjeruje narod”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Vaskrs porodični praznik, ali da je u tradiciji srpskog naroda i okupljanje.

“Okupljeni smo ovdje oko svih dobrih projekata i ideja. Republika Srpska i SPC na ovim prostorima veoma dobro sarađuju”, rekao je Dodik za RTRS.

On je napomenuo da postoji saradnja i sa drugim vjerskim zajednicama, ali da SPC domaninatno okuplja vjernike na ovom prostoru.

Zato su, dodao je, posvećeni izgradnji novih hramva, ali i jednoj novoj dimenziji koju žele razviti a to je obrazovna, kroz vrtiće, škole gdje SPC treba da odigra važnu ulogu.

“Izgradili mnogo objekata SPC i to treba da se nastavi. Narod ako nema ta obilježja gubi trajne međaše koji su tu da bi svjedočili o vremenu, prostoru, nama”, rekao je Dodik.

On je čestitao predstojeći praznik Vaskrs, koji svjedoči o trajnosti života.

“Svima želim puno sreće, porodičnog zdravlja, okupljanja, a našem narodu ovdje u ovim nestabilnim vremenima da se snađemo jer smo mnogo puta dokazali da smo to uspješno uradili”, rekao je Dodik.

Vladika Jefrem je poslije sastanka u Vladičanskom dvoru rekao da je zaključak uvijek pozitivan za sadašnjost i budućnost.

“Vjerujem u uspjeh bez obzira na poteškoće koje postoje na našim prostorima ali i probleme globalnog karaktera”, naglasio je vladika Jefrem.

(Srna/A.M.)